latinica  ћирилица
22/06/2017 |  18:52 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Бурно на конференцији о хашком насљеђу (ВИДЕО)

Након скоро четврт вијека постојања, Хашки трибунал крајем године затвара своја врата. Затвара и поглавље међународног процесуирања злочина посљедњег рата на овим просторима.
Конференција о хашком насљеђу - Фото: РТРС
Конференција о хашком насљеђуФото: РТРС

Иако је око 5.000 осумњичених још непроцесуирано, водећи људи Хашког суда и тужилаштва, ријечима хвале на властити рачун, отворили су у Сарајеву тродневну конференцију посвећену свом насљеђу. На Конференцији опет није било српских жртава.

Ламентирање жртава протеклог рата, за које су тврдили и још тврде, да немају нацију и вјеру, замијенио је еуфорични занос каријерних правника годинама добро плаћених у Хагу, о властитом учинку. Од "тешког експеримента", како и сами признаше, постали су, у својим одама и хвалоспјевима, незамјењиви дјелиоци правде.

А "експериментална правда" на Хашки начин - 161 оптужена особа! Више од 70 одсто Срба, 20-ак одсто Хрвата и мање од 10 процената Бошњака. Омјер изречених пресуда на штету Срба, још поразнији. По истом реципроцитету како су међу хашким зидинама, скоро четврт вијека, ревизионистички "дијелили" правду, тако су данас и оцијењени од стране жртава. Да ли жељни само аплауза, водећа српска удружења проистекла из посљедњег рата, на Конференцију ни позвали нису.

- Доживљавам то као невјероватну количину пројектованог начина сатанизације, дискредитације Срба а што је још поразније и жртава из реда српског народа - каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Очекиване аплаузе за учинак нису добили ни од представника хрватских Удружења.

- Хрвати су суђени само они који су чинили злочине, али не и они који су чинили злочине над Хрватима - каже Анђелко Квесић, предсједник Хрватског удружења логораша.

И на крају логичан слијед - било је и таквих међу жртвама, који "дланове нису штедјели".

- Хашки трибунал је итекако испунио своју обавезу - рекао је Мурат Тахировић, предсједник Удружења жртава и свједока геноцида.

То што су жртве двије од три у БиХ постојеће националне заједнице њиховим "експерименталним пресуђивањем", незадовољне за одлазеће Хашке званичнике и није проблем.

Није био ни свих претходних година, док су им невољници, поред истражилаца и сарадника, током посјета углавном Сарајеву, приносили доказе о стотинама логора за које нико кажњен није, о хиљадама убијених Срба у Подрињу, или у Сарајеву, о претечи Исламске државе на Озрену. Узалуд! Одлазеће брине једино што резултати њихових "ремек дјела" нису општеприхваћени.

- Оно што је за жаљење је да упркос томе што су утврђене чињенице и у Хашком трибуналу и овдје, ситуација са порицањем злочина је гора него раније - рекао је Серж Брамерц, главни тужилац Хашког трибунал.

Смета Брамерцу и то што Хашка ревизија болне нам прошлости, није преписана у историјске уџбенике. И што неће бити, бар док се пред лице правде не изведе још око 5.000 осумњичених злочинаца. Они и дефинитивно остају терет домаћег правосуђа.

В.д. главног бх. тужиоца Гордана Тадић најављује промјену праксе и измијењену Стратегију процусуриања.

- Морају се најприје радити предмети најсложенијих ратних злочина, што је у надлежности Тужилаштва БиХ а остали предмети, уколико измијене Стратегију буду усвојене, биће пребачени на ниже нивое - навела је Тадићева.

Сличних обећања, слушали смо и раније. Но на обећањима је остајало! И на селективности суђења по узору на Хашку. Члан Предсједништва БиХ Драган Човић каже, због тога што је политика у домаће правосуђе била умијешала своје прсте. Као домаћин хашким хвалисавцима, Човић није штедио критике. Подручја, па и само Сарајево, етнички чистија сада него по окончању рата и подјеле унутар БиХ по националним шавовима - јаче него с краја 90-их година, Човић веже са пресудама за ратне злочине и у Хагу и на бх тлу.

- Врло јасно кажем, кад је у питању однос према неким феноменима и институтиам као што је Удружени злочиначки подухват, да вјерујемо да му није мјесто у процесима пред Хашким трибуналом, једнако тако и у БиХ кроз наше правосуђе - каже Човић.

И док Хашки трибунал и фактички полако затвара своја врата, за српске и хрватске жртве остаје горчина. Њима их је кажу "залупио" још одавно.

Со на рану и најава да ће сва архивска грађа из Хага бити пресељена у готово једнонационално Сарајево. Буде ли се њоме располагало онако како је годинама војном архивом, по којој су роварили само одабрани Бошњачки генерали, жртве и истражиоци, нема сумње да ће ревизија историје бити настављена. А правда на бх. тлу све недостижнија.