latinica  ћирилица
22/06/2017 |  18:27 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Свједоку није било познато шта су оптужени радили у САО Крајини

Свједок тужбе бивши официр ЈНА Радослав Максић рекао је на поновљеном суђењу бившим функционерима Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу пред Хашким трибуналом да није знао шта су њих двојица радили у САО Крајини.
Хаг - Фото: РТРС
ХагФото: РТРС

Током унакрсног испитивања одбране оптужених, Максић је рекао да је његова претпоставка да је Станишић био у САО Крајини како би помогао тамошњем министру полиције Милану Мартићу у организовању милиције.

На константацију одбране да су Станишић и Симатовић у САО Крајини радили легитимне обавјештајне послове, Максић је рекао да га они као личности нису занимали, те да је од других чуо ко су и шта су, пренијели су београдски медији.

Коментаришући наводе оптужнице да је Станишић преко Симатовића у Кореници управљао центром за обуку добровољаца из Србије, Максић је рекао да је то "ван памети и логике".

"Да начелник Службе државне безбедности управља логором за обуку... То је као кад министарку поставите за куварицу", рекао је Максић.

Он каже да је нормално то што је МУП Србије, а не Служба државне безбједности, помагао МУП САО Крајине, као што је и Министарство одбране Србије помагало Територијалну одбрану и новчано и материјално.

Максић је рекао да му је било познато да је МУП Србије у САО Крајину доставио само опрему за комуникацију.

Он је навео да је команда ЈНА била одговорна да спријечи злочине и казни починиоце, осим ако су починиоци били цивили.

Максић је рекао да без одобрења војне команде и ван састава ЈНА нико није могао у борбу, па ни милиција САО Крајине, додајући да су добровољци из Србије били укључени у јединице ЈНА, као и "страначки" добровољци Војислава Шешеља и Вука Драшковића.

Он је навео да су "Книнџе" Капетана Драгана, које су по оптужници биле под контролом Службе државне безбједности Србије, уживале "измишљену репутацију елитних снага, коју су произвели медији у Србији".

Максић је рекао да не зна да ли је Капетан Драган имао везе са Службом државне безбједности Србије.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу биће настављено у уторак, 27. јуна, исказом трећег свједока оптужбе.

Бивши шеф Службе државне безбједности Србије Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић Френки оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, у периоду од 1991. до 1995. године.

Послије првог суђења, првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице, али је Апелационо вијеће 2015. године поништило ту пресуду и наложило поновно суђење.

Извор: СРНА