latinica  ћирилица
22/06/2017 |  17:43 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Иванић: ЕУ да буде присутнија у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић позвао је данас предсједника Савјета ЕУ Доналда Туска и остале европске званичнике да ЕУ буде присутнија у БиХ.
Младен Иванић у Бриселу - Фото: СРНА
Младен Иванић у БриселуФото: СРНА

"Свака врста подршке која БиХ треба на путу приближавања ЕУ је добродошла и то ће свакако допринијети убрзању њеног европског пута", рекао је Иванић током сусрета који је одржан у Бриселу током проширеног самита Европске народне партије.

Осим са Туском, Иванић је имао билатералне сусрете са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антонијом Тајанијем током којих је било ријечи о политичкој ситуацији у БиХ и региону и корацима које БиХ треба да направи на европском путу.

Иванић је оцијенио да су данашњи разговори са свим представницима ЕУ били више него корисни, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Упућена нам је врло јасна порука да не смијемо да пропустимо ову прилику. У овом тренутку постоји довољно подршке за БиХ, коју не смијемо да изгубимо. У противном, у неколико наредних година нећемо имати прилику да добијемо статус кандидата", рекао је Иванић.

Он је нагласио да је обавеза БиХ да све што је преузела као задатак из Реформске агенде доведе до краја.

"Такође, очекује се да пошаљемо одговоре на сва питања из упитника Европске комисије, како би крајем ове или почетком сљедеће године Европа могла да се изјасни да смо заслужили статус кандидата. Ако закаснимо, изгубићемо шансу. Све је у нашим рукама, а ја се надам да ће бити довољно политичког консензуса да све обавезе и завршимо", рекао је Иванић.

Он истиче да је главна порука која је БиХ послана са самита Европске народне партије да ЕУ мора да буде присутнија и да је то обострани интерес.

"Са самита је поручено да би, у случају да се не буде даље развијала, ЕУ могла да се суочи са проблемом нових миграната", навео је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ раније данас је разговарао са високом представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини, а вечерас је предвиђен сусрет са министром иностраних послова Белгије Дидијеом Рејндерсом.

Извор: СРНА