latinica  ћирилица
22/06/2017 |  16:08 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Скупштина БОРС-а: Неопходно српско јединство (ВИДЕО)

Са сједнице Скупштине БОРС-а одржане у Бијељини упућен је позив представницима јавног и политичког живота српског народа на свим нивоима, да о питањима која се тичу националних и државних интереса Републике Српске обезбиједе неопходно јединство.
БОРС - Фото: РТВ Слобомир
БОРСФото: РТВ Слобомир

Стамбено збрињавање и запошљавање борачких категорија, повезивање борачког стажа, јединство и статус организације, теме су о којима је расправљано на Скупштини Борачке организације Републике Српске у Бијељини.

Сједници је присуствао и Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите који је прије почетка сједнице, са руководством Борачке организације и града Бијељина, положио вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Отаџбинског рата.

На сједници се могло чути и то да је пет усељивих станова за борачке категорије у Угљевику већ двије године празно, јер се чека на доношење одговарајућих прописа. То је само једна од спорних ситуција које илуструју тромост у рјешавању статуса борачких категорија о којима се расправљало на редовоној Скупштини БОРС-а у Бијељини.

Један од шест усвојених закључака односи се на остваривање пензионог стажа и стамбено збрињавање.

- Тражимо да се лицима са признатим пензионим стажом у двоструком трајању уплате доприноси за пензионо-инвалидско осигурање. Такође, тражимо да се усвоји Уредба о сатмбеном збрињавњу борачких категорија - иатакао је Станко Станковић, члан Скупштине БОРС-а.

Проблем незапослености демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца дјелимично се рјешава кроз Акциони план запошљавања, али је то недовољно, истакао је министар Савановић.

- Ресорно министарство ће сагледати све примједбе бораца и настојати да ријеше проблеме - рекао је Савановић.

Један од закључака је да се законом дефинише посебан статус Борачкој организацији у односу на друге организације од посебног инетереса.

- Из тог статуса произилази и однос власти према самој организацији и поштовање наших резултата који су, свакако, од историјског значаја, стварање Републике Српске - рекао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Скупштина БО тражи од Владе Српске да обезбиједи и посебна средства за правну и финансијску помоћ лицима за новодно почињене ратне злочине.