latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:36 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Привредна комора- Потписани уговори о сертификацији (ВИДЕО)

Представници Привредне коморе Републике Српске потписали су уговоре о спровођењу програма сертификације са начелницима општина Нови Град, Брод и Прњавор.
Привредна комора - Фото: РТРС
Привредна комораФото: РТРС

Општини Котор Варош уручена је потврда о испуњењу критеријума програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем.

Општина Прњавор већ је испунила више захтјева који се траже овим сертификатом и добиће још више на атрактивности отварањем ауто-пута и пословне зоне Вијака.

- Увјерен сам да ће администрација, на чијем сам челу, дати све од себе да што прије одговори на све захтјеве, како бисмо добили сетификат и на тај начин показали да је Прњавор једно од повољних пословних окружења - истакао је начелник ове општине Дарко Томаш.

Уговоре о ресертификацији су потписали и градови Бањалука и Бијељина.

- То је међународна потврда повољног пословног окружења и знак да инвеститор када долази зна да долази у организован систем и да може очекивати повољан пословни амбијент - истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Драгица Ристић, директорка Привредне коморе Републике Српске, је рекла да је од 2014. године у процесу сертификације 14 локалних заједница, као и да је изражен интерес и других локалних заједница.

- У процесу сертификације имате обавезу не само да испуните 123 критеријума, него и да посложите циљеве које требате испунити са циљем да допринесете економском развоју - навела је она.

Развој привреде мора бити у фокусу свих локалних заједница, а сертификоване општине потенцијалним инвеститорима поручују да имају повољан пословни амбијент, поручују ресорни министри.

- Оно што је важно је чињеница да нама требају јаке и привреди отворене локалне заједнице, јер колико нам је јака локална заједница толико је снажна и Република Српска - истакла је министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.