latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:28 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Отворена хидроелектрана "Жираја два" (ВИДЕО/ФОТО)

У Бијелом Бучју код Теслића пуштена је у рад мала хидроелектрана "Жираја два", инсталиране снаге 900 киловата, у коју је уложено 1,3 милиона евра.
Отварање Хидроцентрале Жираја 2 -
Отварање Хидроцентрале Жираја 2

Инвеститор је "Мега-електрик" из Лакташа која се налази у већинском власништву СОЛ групације из италијанског града Монца." Жираја два" је 17. мала хидроелектрана у Српској, укупне инсталиране снаге 51 мегават.

Планирана годишња производња електричне енергије у малој хидроелектрани "Жираја два" је између два и два и по милиона киловата. Ово је четврти пројекат компаније Мегаелектрик.

- Надам се да ово није задњи пројекат Мегаелектрика и да планирамо и даље да инвестирамо у обновљиве изворе енергије у Републици Српској - рекао је Драган Јеринић, предсједник УО компаније "Мегаелектрик".

А сви који се одлуче да инвестирају и граде сличне објекте, добиће и подршку Владе, поручују ресорни министри. Подсјећају да је у Српској у току изградања још седам малих хидроелектрана, док су двије већ у пробном раду.

- Изградњом оваквог објекта дајемо допринос укупној енергетској политици Европе, која промовише потребу изградње објеката са обновљивим изворима енергије. Српска је до сада достигла око 36 одсто производње енергије из оваквих извора - рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Отварање хидроелектране

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, рекла је да је у изградњи учествовала домаћа оператива, да су сви уграђени дијелови домаћи, осим генератора, који се не производе у Републици Српској.

Током изградње ове мале хидроелектране, значајна средства уложена су и у пратећу инфрастуктруру, а све у договору са локалном заједницом.

- Урадили смо значајну путну инфрастуктуру овдје, на подручју које никада није имало асфалт и то је заиста на задовољство свих људи који овдје живе - истакао је Милан Миличевић, начелник општине Теслић.

Пуштању у рад Жираје два присуствовао је и амбасадор Италије у БиХ, Никола Минаси, који је, изразивши задовољство сарадњом са Владом Републике Српске, најавио да ће и даље пружати подршку свим инвеститорима из Италије који желе да улажу у Српску.