latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:08 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Тегелтија и Мур потписали меморандум о сарадњи у борби против корупције

Високи судски и тужилачки савјет БиХ, чији је један од стратешких циљева борба против корупције и организованог криминала, није задовољан оствареним резултатима на том пољу, изјавио је данас предсједник ВСТС Милан Тегелтија.
Тегелтија - Мур - потписивање Меморандума - Фото: СРНА
Тегелтија - Мур - потписивање МеморандумаФото: СРНА

С циљем унапређења резултата у овој области, Тегелтија је са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатаном Муром потписао Меморандум о разумијевању, којим се формализује међусобна сарадња у вези са активностима које ОЕБС спроводи у оквиру праћења кривичних предмета корупције.

Активности праћења кривичних предмета корупције спроводе се пројектом "Процјена потреба правосуђа у процесуирању предмета корупције кроз праћење рада на кривичним предметима", који спроводи Мисија ОЕБС-а у БиХ, уз финансијску подршку Бироа за борбу против међународне трговине наркотицима и спровођење закона Владе САД.

"Ово је једна од области у којој су резултати најлошији и томе смо сада посветили највећу пажњу. Предузимамо велики број активности да бисмо унаприједили резултате. У том контексту потписујемо овај споразум који показује да смо потпуно транспарентни у оном што желимо да урадимо", рекао је Тегелтија новинарима након потписивања меморандума.

Наглашавајући да је ВСТС генерално незадовољан резултатима рада тужилаштава у БиХ по овом питању, Тегелтија је истакао да би промјеном укупног друштвено-економског амбијента, који ствара плодно тло за корупцију, борба против ове појаве била знатно унапријеђена.

"Наравно, правосуђе има посебну одговорност јер треба да санкционише оне који искориштавају свој службени положај у приватном интересу. Да би се дошло до озбиљних резултата у борби против корупције, потребан је ангажман свих институција власти", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да ВСТС не искључује могућност да међу 1.700 носилаца правосудних функција у БиХ има оних који слабо раде, што ће имати у виду када буду одлучивали о евентуалном продужењу њихових мандата.

"Мјерење успјеха рада главних тужилаца биће добрим дијелом засновано на вагању онога шта су урадили на кривичним дјелима из области корупције", нагласио је Тегелтија.

Мур је истакао да је борба против корупције велики изазов за домаће правосудне институције, као и за међународну заједницу, додајући да грађани БиХ имају право да живе у земљи без корупције.

"У БиХ морамо побољшати борбу против корупције. Већ годинама имамо одличну сарадњу са ВСТС-ом и пратимо рад судова и тужилаштава у БиХ. Веома је важно да, осим предмета ратних злочина, имамо могућност пратити и случајеве корупције", рекао је Мур.

Он је навео да је корупција феномен који може постојати у свим јавним институцијама, па и у ВСТС-у, те додао да све јавне институције треба да буду свјесне да имају огромну одговорност према народу и да морају радити према закону.

Према његовим ријечима, овај пројекат треба да буде доказ да БиХ и међународна заједница желе промијенити ситуацију у борби против корупције.

Извор: Срна