latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Сарајево: Конференција о Хашком трибуналу

Највеће насљеђе Хашког трибунала јесте што је показао да нико није имун на то да одговара за своје злочине, поручио је данас у Сарајеву предсједник Хашког суда, Кармел Агијус, отварајући тродневну конференцију "Дијалози о насљеђу Међународног кривичног суда за злочине у бившој Југославији".
Хашки трибунал - конференција - Фото: СРНА
Хашки трибунал - конференцијаФото: СРНА

Агијус је нагласио да ће се током конференције настојати да се кроз мултидисциплинарни приступ позабави питањем насљеђа овог суда и на прави начин омогући правосуђу у региону да настави са послом доношења правде жртвама.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић поручио да, као и о многим другим питањима која су у вези са периодом рата, три члана Предсједништва БиХ немају заједнички став. Указао је на чињеницу да поједина подручја у БиХ данас потпуно етнички очишћена, истичући да се он залаже за очување БиХ као цјелине и обезбјеђивање евроатлантског пута земље. Хрватски члан Предсједништва изразио је увјерење да ће институције, а у првом реду правосуђе БиХ, на најбољи начин да се позабави питањем процесуирања ратних злочина указујући да постоји и елемент селективности у приступу.

Тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц истакао је да ће се током наредна три дана разматрати да ли је иТрибунал спунио мандат који му је повјерио Савјет безбједности УН. Он је нагласио да је Хашки трибунал први суд те врсте који је прогонио злочинце сексуалног насиља током рата, уништавање вјерских у културних добара, те показао постојање повезаности између ратног злочина и организованог криминала.

Током наредна два дана биће одржане панели попут "Дискусија о нормативном насљеђу", "Насљеђе правосуђа у односу на родна питања", "Дискусија о вансудском насљеђу", "Дискусија о оперативном насљеђу", "Дискусија о насљеђу у вези с одбраном" који би требало да дају увид у достигнућа Хашког трибунала токог 24 године постојања.

На завршној сесији у суботу, 24. јуна, учествоваће шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, секретар Хашког трибунала Хокинг и предсједник Трибунала Агијус који ће представити закључке.