latinica  ћирилица
22/06/2017 |  13:15 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Нова инвестиција за текстилну индустрију

Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ је у сарадњи са Свјетским савезом дијаспоре БиХ пронашла новог инвеститора за текстилну индустрију БиХ са укупном вриједношћу инвестиције од 10.500.000 евра.

Ријеч је о турском бизнисмену Зихни Јилдизу, који је заједно са Хасаном Шеховићем, предсједником Свјетског савеза дијаспоре, посјетио ФИПА ради договора о начину реализације инвестиције, наводи се у саопштењу ФИПА.

Јилдиз је власник двије фабрике текстила у Турској и извози на тржиште Француске, Њемачке и Велике Британије.

Пошто је ријеч о уговореној производњи за наредних пет година осјећа се велика потреба за проширењем производње и комплетна производња у БиХ ће бити намијењена извозу.

У првој фази инвеститор ће запослити 250 радника са интенцијом раста у наредним годинама до 850 запослених. Почетна инвестиција би износила 3.500.000 евра, док је коначни план уложити 10.500.000 евра у развој и ширење производње.

Особље ФИПА је инвеститора упознало о условима пословања у БиХ, посебно имајући у виду традицију БиХ у текстилној индустрији, доста искусним кадром у овој привредној грани и постојањем стручних образовних институција за школовање новог кадра.

Директор ФИПА Гордан Милинић обећао је новом инвеститору пуну подршку у обезбјеђењу услова за почетак производње. У том смислу ФИПА ће у консултацијама са локалним органима власти одабрати и понудити инвеститору неколико инвестиционих локација са свом потребном инфраструктуром.

План је покренути производњу што је прије могуће на површини од 12.000 метара квадратних с циљем ширења до 60.000 метара квадратних.

Извор: Срна