latinica  ћирилица
22/06/2017 |  13:12 | Аутор: РТРС

Коз.Дубица: Потврђена три случаја мишије грознице

У Козарској Дубици до сада су потврђена три случаја мишије грознице, а обољели су упућени на даље лијечење у Клинику за инфективне болести у Бањалуку.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

"Први случај овог обољења јавио се још крајем марта, а друга два случаја забиљежена су у протеклих мјесец и по дана", рекла је помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља "Козма и Дамјан" Катарина Милошевић.

Она је навела да се у још пет случајева забиљежених у скорије вријеме сумња на исто обољење, па су пацијенти упућени на инфективну клинику, додавши да ће по завршетку дијагностичких анализа бити познато да ли је ријеч о мишијој грозници.

Пацијенти са симптомима који подсјећају на мишију грозницу су са различитих локација општине, тако да се не може рећи да постоји просторна повезаност случајева.

Епидемија мишије грознице Козарској Дубици још није проглашена, обољелих има и у Костајници и у Српцу, а епидемија је за сада проглашена само на подручју Градишке.

Знаци болести су нагло повишена температура и до 40 степени, дрхтавица, грозница, сувоћа уста, болови у грлу, мишићима, болови у стомаку, повраћање, црвенило очију и коже, као и тачкаста крварења по кожи и крварења из носа.

"То су симптоми у првој фази, а у сљедећем стадијуму може доћи до поремећаја функције бубрега и опсежнијих крварења по кожи и слузницама, након чега долази фаза опоравка", навела је Милошевићева.

Она је нагласила да болест може бити опасна, али да су сви случајеви у Козарској Дубици прошли добро са уобичајеним током болести, без компликација.

"На подручју општине Козарска Дубица извршена је прољећна дератизација, а уколико се у наредном периоду повећа број обољелих и прогласи епидемија, биће извршена додатна дератизација подручја из којих долазе обољели пацијенти", саопштено је из Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица.

Извор: Срна