latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:56 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Савановић: Стамбено збрињавање борачких категорија у Српској добро ријешено (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је питање стамбеног збрињавања борачке популације веома добро ријешено у Српској, иако има још оних који ће, највјероватније, тек бити обухваћени новом уредбом.
Савановић у Бијељини - Фото: РТРС
Савановић у БијељиниФото: РТРС

Савановић је, након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем, истакао да, када је ријеч о запошљавању ове популације, постоји проблем који ће се рјешавати акционим плановима.

"Ових дана привели смо крају Акциони план запошљавања, у којем је примарно и приоритетно била борачка популација, односно дјеца погинулих бораца, демобилисани борци и људи старији од 50 година". Закон о правима бораца, инвалида рата и породица погинулих доста је добар, добро је ријешио многе ствари али основица је мала, а можемо је повећавати само економским развојем Републике Српске, односно јачањем реалног сектора, рекао је Савановић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић истакао је да је неопходно наћи рјешење за повољније приоритетно пензионисање демобилисаних бораца на начин да се признаје, вреднује минули рад, односно дупли ратни стаж.

"Тренутно, формално се види да имамо дупли стаж, али у суштини, пошто нису плаћени доприноси, тог стажа нема", рекао је Савчић.

Он је подсјетио да је БОРС са представницима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске већ почео преговоре и тражи рјешења с којима би изашао пред Владу Српске. Навео је да је неопходно сагледати које су то све активности које би довеле до већег запошљавања демобилисаних бораца. Напоменуо да је треће, важно питање БОРС-а питање статуса организације јер, како је рекао, из тог статуса произилази и однос власти према самој организацији и поштовање резултата који су од историјског значаја, посебно стварања Републике Српске.

Након састанка, а пред почетак засједања Скупштине БОРС-а, Савановић, Савчић и Мићић одали су пошту и положили вијенце на Централни споменик браниоцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је веома лошим што су 21 годину након рата у Српској и даље актуелни проблеми инвалиднина, запошљавања, стамбеног збрињавања породица погинулих бораца.