latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:16 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета посјетила Владу Српске (ВИДЕО/ФОТО)

Владу Републике Српске данас су посјетила дјеца са Косова и Метохије.
Ученици са Косова и Метохије у Бањалуци - Фото: РТРС
Ученици са Косова и Метохије у БањалуциФото: РТРС

550 најбољих основаца из јужне српске покрајине уживало је у културно-умјетничком прогаму, а у име Владе дочекали су их бројни министри.
Дјеца са Космета у Влади Српске

Химна домаћина у извођењу госта, смијех и игра, атмосфера зрачи јединство – 550 малишана са Косова и Метохије у Владу Српске унијели су несвакидашњу атмосферу. У Републици Српској гости су од 17. до 24. јуна.

- Сви данас можемо бити поносни на наше ученике и родитеље који годинама без поговора прихватају дјецу. Седам дана су они њихова брига, као да су њихова дјеца - истакао је министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Дјеца са КиМ су смјештена у 13 општина и градова, у оквиру програма "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Пројекат, којим дјеца са Косова и Метохије дио љетњег распуста проводе у Српској, организује се већ шести пут. Захвљујући њему, преко 2.500 дјеце до сада је упознало Српску.

Дјеца са Космета у Српској

- Република Српска се са поносом помиње на Косову и Метохији, зато што смо ми увијек уз њих. Они Републику Српску доживљавају као своју и то што су данас овдје, показује колико је Српској стало до српске дјеце Косова и Метохије - рекао је Милорад Арлов, предсједник Одбору за помоћ Србима Косова и Метохије.

Пријем у Влади Српске био је и прилика за церемонију званичног братимљења пет основних школа из Републике Српске са пет школа са Косова и Метохије.

- То је оно чиме смо ми напоноснији и најсрећнији. Да се дјеца из Бањалуке, Суботице, Београда, Косовске Митровице, Грачанице, Партеша... осјете као једно, јер једно и јесу и да им ми помогнемо да буду добри ђаци, добри људи и да братски и срдачно међусобно сарађују на корист наше заједнице у читавом региону - истакао је Душан Козарев, замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије

Све то како би малишани још више и још чешће били упућени једни на друге, јер међусобним посјетама расту пријатељства за цијели живот.

У оквиру данашње посјете гости су обишли и бањалучку тврђаву Кастел.

Дјеца са Космета у Бањалуци

У оквиру седмодневног боравка гости су посјетили и спомен комплекс Градина. Њихова посјета организована је уз подршку кабинета предсједника Српске и предсједнице Владе Српске.