latinica  ћирилица
22/06/2017 |  11:32 ⇒ 23/06/2017 | 14:20 | Аутор: РТРС

Захарова: Апсурдне тврдње САД о центру у Нишу

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући изјаве америчких дипломата о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, рекла да су то апсурдне оптужбе.
Марија Захарова (Фото: Sputnik) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik)

Истиче да је центар осмишљен и реализован као заједничка руско-српска хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан и у сарадњи са свим заинтересованим земљама.

Према њеним ријечима, америчке дипломате су изнијеле "сасвим непојмљиве, апсурдне, измишљене оптужбе" у најгорем стилу хладноратовске реторике, преноси агенција РИА Новости.

"Као да се ради о малтене некаквом шпијунском гнијезду Русије на Балкану, које би било у стању да угрози амерички контингент на Косову", рекла је Захарова.

Жељели бисмо да се америчке дипломате позабаве тиме како те државе, организације у тим државама, оцјењују рад руско-српског хуманитарног центра прије него што изнесу сличне апсурдне тврдње, нагласила је она.

Подсетила је да је од почетка центар осмишљен и реализован као заједничка руско-српска хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан и у сарадњи са свим заинтересованим земљама.

Подсјетила је да је центар регистрован као међународна организација и да је учествовао у превладавању последица изазваних природним катастрофама у Србији, Грчкој, Словенији и БиХ, као и да су га посјећивали и представници међународних организација, укључујући УН и ОЕБС. 

Забринутост због тог центра недавно су изнели званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

"И америчком амбасадору у Београду су такође више пута упућивани позиви да посјети центар у Нишу, али ни он ни сарадници амбасаде ниједном нису желели да искористе ту могућност. То је фина тактика испробана већ на више мјеста - својим очима не видјети, јер ако видиш својим очима више не можеш да фантазираш", констатовала је Захарова, пренио је Тас.

Извор: РТС, Танјуг