latinica  ћирилица
22/06/2017 |  09:39 ⇒ 23/06/2017 | 14:21 | Аутор: РТРС

Бин Зајед и Вучић о унапријеђењу сарадње, регионалним и глобалним питањима

Престолонасљедник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан и предсједник Србије Александар Вучић разоварали су у Београду о унапријеђењу билатералних односа и пријатељства и сарадње, као и низу регионалних и глобалних питања од заједничког интерса, пише дневник на енглеском језику "Галфњуз" из Дубаија.
Шеик Мухамед бин Зајед и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Раде Прелић) -
Шеик Мухамед бин Зајед и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Раде Прелић)

Шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан допутовао је јуче у Београд како би присуствовао инаугурацији предсједника Србије.

Како наводи лист, шеик је Вучићу пренео поздраве предсједника УАЕ шеика Халифе бин Заједа ел Нахјана и жеље за даљим напретком и просперитетом пријатељском српском народу.

Такође, честитао је предсједнику Вучићу на преузимању функције предсједника Србије пожељевши му успех у обављању те дужности.

Високи гост је рекао да се УАЕ радује наставку конструктивног рада са Београдом на питањима од заједничког интереса за обе земље.

Председник Вучић је потврдио жељу своје земље да прошири односе са УАЕ, с обзиром на њихов вискок ниво који је постигнут на међународном плану, истакнуте везе и конструктивну сарадњу са другим земљама, као и напредак и развој у свим сферама живота, наводи дневник.

Шеик Мухамед је похвалио висок ниво напредовања односа Емирата и Србије, који су остварени у политичкој, економској и другим сферама.

Двојица званичника су навела да се радују унапријеђењу сарадње и координацији у циљу унапређивања економског и инвестиционог партнерстава.

Они су, такође, размјенили ставове о актуелним међународним догађајима и питањима од заједничког интереса.

Сусрету су присуствовали шеик Мансур бин Зајед ел Нахјан, замјеник премијера и министар за предсједничка питања, шеик Абудлах бин Зајед ел Нахјан, министар иностраних послова и међународне сарадње, др Султан бин Ахмас сулатн ел Џабер, државни министар Мухамед Мубарак ел Мазруеј, подсекретар суда у Абу Дабију и Џума Рашид саиф ел Дахери, амбасадор УАЕ у Србији.

Потписан споразум о сарадњи

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је приредио вечеру за шеика Мухамеда бин Заједа.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и министар спољних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ Абдулах бин Зајед ал Нахјан потписали су меморандуме о сарадњи о узајамном признавању возачких дозвола и о сарадњи у области безбједности и борби против тероризма.

Из Министарства унутрашњих послова Србије саопштено је да ће, захваљујући споразуму о признавању возачких дозвола, грађани Србије који су привремено или стално настањени у Емиратима, моћи да без полагања теоријског или практичног испита замијене важеће српске возачке дозволе за оне које се користе у УАЕ.

Меморандум о сарадњи у домену безбједности омогућиће ближу сарадњу двије полиције у борби против свих видова криминала, а посебно против тероризма, наводи се у саопштењу.

Извор: РТС, Танјуг, СРНА