latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:32 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Студенти предали петицију подршке мјерама за заштиту ћирилице

Више од 3.200 студената из Србије и региона подржало је мјере за заштиту ћирилице, српског језика и писма, а петиција са њиховим потписима предата је српском министру културе и информисања Владану Вукосављевићу.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Међу потписницима петиције су студенти из Бањалуке, Источног Сарајева, Бијељине, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице, Беча и других академских центара у Србији и иностранству.

Листу са потписима подршке мјерама, које су предложене у нацрту Стратегије културног развоја у Србији до 2027. године, предали су представници Студентске организације "Алтернатива", саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Осим потписа подршке, делегација "Алтернативе" предала је Вукосављевићу и "Платформу за развој и очување културе уз план културних активности", у којој су садржане идеје и конкретни планови за њихову реализацију, усмјерени на побољшање ситуације у култури и генерално статуса културе у друштву.

Вукосављевић је захвалио студентским представницима за овај вид подршке, уз заједничку оцјену да је статус ћирилице једно од кључних идентитетских питања српске културе, народа и друштва.

Обострано је констатовано да би измјене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма требало боље да регулишу статус ћирилице у јавном саобраћају, имајући у виду да су предложена законска рјешења у складу са праксом у многим европским земљама, у којима је заштита језика и писма једно од приоритетних питања.

Министарство културе и информисања Србије изразило је задовољство због чињенице да су статус и употреба ћирилице постали друштвено актуелна тема.

Министарство је позвало и охрабрило све заинтересоване да учествују у јавној дебати поводом мјера на заштити језика и писма, предложених у нацрту Стратегије културног развоја у Србији до 2027. године.

Делегацију "Алтернативе" чинили су студенти Правног факултета, Факултета политичких наука, Географског факултета, Правног факултета "Џон Незбит" и Универзитета Сингидунум у Београду.

Извор: СРНА