latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:42 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

У току припреме за израду стратегије развоја културе Бањалуке

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић посјетио је данас просторије Тима за припрему и учешће у програму Европска пријестоница културе 2024. године, који тренутно анализира стање у области културе, ресурсе институција, те интересовања публике.
У току припреме за израду стратегије развоја културе Бањалуке (Фото: banjaluka.rs.ba) -
У току припреме за израду стратегије развоја културе Бањалуке (Фото: banjaluka.rs.ba)

- Када будемо добили комплетан преглед стања, моћи ћемо на бази тога да имамо приједлоге и закључке од Савјета и подлогу за припрему стратегије развоја културе Бањалуке, и након тога улазак у апликацију. За сада смо на правом путу да идемо према апликацији нашег града за Европску пријестоницу културе - рекао је Радојичић новинарима.

Он је истакао да Тим чине млади амбициозни људи, који добро раде свој посао.

Шеф Тима Марко Билбија рекао је да су форимирали канцеларију у Каменој кући на тврђави "Кастел", те да је ово прва посјета градоначелника тим просторијама.

- У овој првој фази прикупљамо податке и анализирамо стање од јавних институција, невладиног сектора, па до публике - навео је Билбија.

Он је истакао да чланови Тима имају добру сарадњу са представницима институција културе, редовно добијају потребне податке, а крајем љета организоваће медијски догађај да би широј јавности приказали шта је то пројекат Европске пријестонице културе.

Скупштина града Бањалука у децембру прошле године донијела је одлуку да овај град уђе у процес кандидатуре.

Радојичић је, уз овај Тим, раније формирао и Савјет од око 35 радника из области културе који има савјетодавну улогу у овом процесу аплицирања.

Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бањалуке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске пријестонице културе за 2024. годину.

Извор: СРНА