latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:29 | Аутор: РТРС

Кајсије добре за срце и вид

Уколико желите да сачувате здравље срца - једите кајсије.
Кајсије - Фото: илустрација
КајсијеФото: илустрација

Оне садрже 10 пута више магнезијума од осталог воћа! Уколико нисте љубитељи свјежих, једите их суве, под условом да немате повишен ниво шећера и холестерола у крви.

Осушене кајсије су богате калијум-карбонатом, који је љековит за особе које пате од аритмије. Осим магнезијума, кајсије обилују и фосфором, што побољшава функције мозга, а комбинација ових два минерала добра је и за нормализацију крвног притиска.

Сматра се да кајсије подстичу одбрамбену снагу организма од инфекције, јачају зубе и кости... Ако се једе прије оброка, кајсија добро утиче на варење, а због високог садржаја гвожђа препоручују се анемичним особама.

Здраво је пити и сок од кајсије, али без додавања конзерванса или шећера. Сок од овог воћа може да помогне онима који пате од вишка желудачне киселине и надутости, против грознице и кожних болести, рецимо, екцема.

Кајсија је врло хранљива воћка која обилује влакнима, а при томе је нискокалорична. Садржи витамине А, Б2, Б3 и Ц, као и корисне природне шећере, калцијум и гвожђе.

Због великих количина витамина А које садржи сматра се и најбољим природним савезником у очувању вида.

Извор: Вечерње новости