latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:49 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Требиње угостило Дукатфест (ВИДЕО)

Дефилеом улицама и наступима на Тргу слободе, у Требињу је први пут отворен десети Интернационални фестивал културе Дукатфест.
Требиње -
Требиње

Крајњи југ Српске и данас ће бити домаћин ансамблима из Пољске, Индонезије и Порторика.

Дукатфест у Требињу почео је изложбом "Art and Craft" на Тргу слободе. На три штанда, ансамбли из Пољске, Индонезије и Порторика представили су сувенире, традиционалне ношње и друге производе кућне радиности из земаља из којих долазе.
У вечерњим сатима, приређен је и концерт музичко-плесних ансамбала.

Фолклориста из Индонезије каже да је ово пооднебље за њих, у односу на остатак Европе, веома лијепо и ново искуство.

Члан ансамбла из Венецуеле каже да су први пут у Европи, а тако и у Републици Српској, те истиче да их је одушевио народ и гостопримство.

Дукатфест годинама повезује културе градова са различитих континената. Одушевљени Требињем и његовом културом, и наредне године, ккао су нагласили, настојаће да га посјете.

Директорка Дукатфеста Николина Чато каже да су до сада организовали посјете градовима у Крајини, али да су ове године дошли у Требиње и да су због тога веома задовољни.

- Први пут смо у Требињу. Надамо се да ће ово постати пракса и да ћемо и идуће године наступати овдје - истакла је Чато.

Интернационални фестивал организован је у оквиру Требињског културног љета, а покровитељ је Град Требиње.

Осим продајне изложбе сувенира у оквиру Дукатфеста, вечерас ће се Требињцима игром и пјесмом представити ансамбли из Порторика и Пољске.