latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:37 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Како изгледа живот на клизишту? (ВИДЕО)

Како изгледа живот на клизишту? То добро зна Маринко Рустић из Бистрице код Приједора. Свакодневно страхује за кућу, али и свој живот. Ситација је додатно отежана јер му је надлежна инспекција предложила да због личне безбједности напусти имање. Међутим, он нема гдје!
Како изгледа живот на клизишту? - Фото: РТРС
Како изгледа живот на клизишту?Фото: РТРС

Оно што Маринко зна и осјети на "својој кожи" јесте да је живот у кући поред клизишта постао неподношљив. Све је почело у марту након обилних падавина. Велика количина воде натопила је растресито тло и покренула клизиште тачно изнад његове куће.

Због тога су зидови на кући почели су да пуцају, а трошни објекат у опасности је да се сваког часа у потпуности уруши.

- Био сам ту кад је то почело да пуцкета, страх ме је, велики страх. Знате ли како је то кад ишчекујете да вам се кров сруши на главу - прича Маринко.

Да невоља буде већа, надлежна инспекција наложила му је да напусти кућу, јер није безбједна за становање. Али, куда, када, како... каже, нема гдје.

Без крова над главом, и без игдје икога - овај незапослени ратни војни инвалид и борац прве категорије, за помоћ се обратио комшији. Код Чеде Миличевића нашао је привремено уточиште.

Помоћи су спремни и мјештани Бистрице, који за Маринка имају само ријечи хвале.

Предсједник СМЗ Бистрица Милорад Мамић истиче да у Горњој Бистици постоји напуштен Дом културе који су они вољни дати Маринку на употребу, а уједно би га могао и одржавати.

Дом културе тако би ускоро могао да постане и Маринков дом. А овај скромни човјек само се нада да ће, уз помоћ добрих људи, ускоро добити безбједан кров над главом, и да ником неће бити на терету.