latinica  ћирилица
20/06/2017 |  15:48 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Остаће празних клупа у средњим школама (ВИДЕО)

У шест општина Источног Сарајева основну школу завршило је 600 ученика, а у четири средње школе на подручју града, за нове ђаке имају 632 мјеста. Податак алармантан, јер је број ученика и у основним и у средњим школама знатно мањи у односу на претходне године.
Упис у средње школе Ист. Сарајево - Фото: РТРС
Упис у средње школе Ист. СарајевоФото: РТРС

Како год да се заврши други уписни рок, празних клупа у средњим школама Источног Сарајева - мора бити. И то бар тридесет и двије. Цијело једно одјељење мање него што је планирано.

У односу на лани, средњошколаца је знатно мање у Палама и Сокоцу, док их у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи има више.

Оно што је непромијењено јесте интересовање.

Основци се најчешће одлучују за гимназију.

- Има још слободних мјеста и у гиманзији, посебно одјељење у Хан Пијеску, каже Винка Берјан, сарадник за образовање у Скупштини града Источно Сарајево.

У Источној Илиџи још у првом уписном року гимназијалци су заузели све клупе.

У овој средњој школи уведена су два нова смјера – језичка гимназија и стоматолошки техничар.

Велико интересовање влада и за фармацеутског техничара, а најмање је оних који желе бити економски техничари.

Ове године још једна занимљивост. У Источном Новом Сарајеву основцима је интересантан трећи степен, а у Палама поједини занатски смјерови већ су обезбиједили довољан број ученика.

- Као свака средња стручна школа, даје могућност да млади човјек већ тада почне да ради са одређеним знањем и звањем у тој области, истиче Амела Кобиљ, професор у СШ "28. јуни" Источно Ново Сарајево.

За све бивше основце, који не упишу жељени смјер, почетком јула биће организован и трећи уписни рок.

Иако можда не успију обезбиједити клупу у планираном одјељењу, судећи према броју мјеста којих је више него ученика, нико неће остати неуписан.