latinica  ћирилица
20/06/2017 |  12:19 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета посјетила Доњу Градину и Козару (ФОТО/ВИДЕО)

Око 400 дјеце са Косова и Метохије посјетило је Спомен подручје Доња Градина.
Дјеца са Косова у Градини -
Дјеца са Косова у Градини

Малишани са Космета у Српској бораве од 17. до 24. јуна у оквиру програма “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ у организацији Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, а под покровитељством предсједника Српске, предсједнице Владе и бројних општина и основних школа.

За најбоље ученике са Косова и Метохије, који бораве у Српској у Спомен-подручју Доња Градина организован је историјски час.

Дјеца са Космета посјетила Доњу Градину (Фото: РТРС)

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов изјавио је да је посјета Спомен-подручју Доња Градина организована да би се ученици дружили, упознали Републику Српску и сазнају више о једном од највећих стратишта српског народа у историји.

"Ова дјеца из разних дијелова Косова и Метохије никада се ни између себе нису састала у оваквом броју, а један од циљева пројекта јесте да се упознају са нашим ученицима, те да им Републику Српску покажемо у најбољем свјетлу", рекао је Арлов новинарима.

Он је захвалио свима који су помогли реализацију шестог програма "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", а посебно Министарству просвјете и културе, кабинету предсједника Републике и Влади Републике Српске, породицама, општинама и градовима, који су прихватили дјецу са Косова и Метохије.

"Ова дјеца ће некада можда бити и значајни људи, на функцијама у Републици Српској и Косову и Метохији и сигурно никада неће заборавити ове излете, дружења, пријатељства и нашу посвећеност српском народу на Косову", рекао је Арлов.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да су током данашње посјете, кроз изложбу "Концентрациони логор Јасеновац 1941." ученицима представљене чињенице о формирању Независне Државе Хрватске и највећег логора на овом подручју у Другом свјетском рату.

"Сматрам ову посјету веома значајном, јер ће дјеца моћи лакше да сагледају националну историју Срба", нагласила је Тулековићева.

Она је захвалила Организационом одбору на чију препоруку су дјеца са Косова и Метохије посјетила Доњу Градину.

Дјеца с Космета на Козари  (Фото: Срна)

Дјеца са Косова и Метохије данас су посјетила Национални парк "Козара". Дјеца су на Козару стигла са својим домаћинима из Модриче, Шамца, Бањалуке, Градишке, Новог Града, Дервенте и Приједора.

Оливера Брдар, директор Основне школе "Јован Цвијић" из Брезичана код Приједора, чији су ученици примили 45 дјеце са Космета, потврдила је да су дјеца имала прилику да виде споменик на Мраковици, рад академског умјетника Душана Џамоње, као свједочанство о традиционалној слободољубивости народа овог краја.

"Посјетили су и Меморијални зид на којем су уклесана имена 9.921 погинулих партизана, као и Историјски музеј посвећен козарачкој епопеји", истакла је Брдарева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов истакао је да је овај дио програма боравка дјеце са Космета подједнако важан, као и боравак у породицама да би упознали историју краја који су посјетили.

Најбољи ученици са Косова и Метохије бораве у Републици Српској од 17. до 24. јуна, захваљујући Одбору за помоћ Србима Косова и Метохије, а под покровитељством предсједника Републике Српске и предсједника Владе Републике Српске, а у сарадњи са бројним општинама и основним школама.

Током шест година пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у Српској је боравило 2.500 српске дјеце с Космета.

Извор: РТРС ,СРНА