latinica  ћирилица
19/06/2017 |  20:36 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Аљбин Курти освојио највише појединачних гласова

Према званичним подацима косовске Централне изборне комисије, на ванредним парламентарним изборима на Косову највише појединачних гласова освојио је Аљбин Курти, вођа радикалног албанског покрета "Самоопредјељење".

Курти је освојио 110.790 гласова, а за њим слиједи предсједник Демократске партије Косова Кадри Весељи са 101.417 гласова, док је трећи са освојених 92.771 глас Авдулах Хоти, кандидат за премијера коалиције окупљене око Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе.

Рамуш Харадинај, кандидат за премијера испред такозване ПАН коалиције у којој су били окупљени сви покрети и партије које предводе бивше вође ОВК, освојио је 80.739 гласова.

Према подацима ЦИК-а, испред Српске листе су за сада изабрана три кандидата - Јасмина Живковић и Јелена Бонтић из Штрпца, те Миљана Николић из Косовске Митровице.

Имена осталих шест посланика Српске листе биће познато након што буде пребројано око 800 гласова пристиглих путем поште и око 4.000 условних гласова, односно гласова бирача који су гласали ван мјеста у којима су уписани у бирачки списак.

Осим њих, посланик у парламенту самопроглашеног Косова биће и Слободан Петровић, предсједник Самосталне либералне странке, која је на изборима освојила више од пет одсто српских гласова.

Коначан списак посланика у новом сазиву косовског парламента биће познат након поновног пребројавања гласова са 115 бирачких мјеста, јер је накнадном провјером утврђен низ неправилности у записницима.

Срна незванично сазнаје да међу ових 115 бирачких мјеста има оком 20 кутија са бирачких мјеста у срединама у којима су гласали Срби.

Србима у косовском парламенту припада десет загарантованих посланичких мјеста од укупно 120.

Извор: СРНА