latinica  ћирилица
19/06/2017 |  19:41 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

"Љетна школа младих математичара" у Бијељини (ВИДЕО)

У Гимназији "Филип Вишњић" у Бијељини отворена је "Љетна школа младих математичара" у којој учествује више од 30 најбољих математичара Републике Српске. У овој школи употпуниће своје знање и припремити се за нова такмичења.
Бијељина - љетна школа за математичаре - Фото: РТРС
Бијељина - љетна школа за математичареФото: РТРС

Нова знања из различитих области математике , занимљиве задатке и лијепо дружење са вршњацима заједничка су очекивања младих математичара, побједника бројних такмичења.

- Први сам на републичком такмичењу у посљедње четири године. Љубав према математици постоји, малтене, читав живот. Деда ми је био професор математике и увијек сам рјешавао неке загонетне мозгалице - каже Дејан Станковић, ученик другог разреда Средњошколског центра Фоча.

Када редовна настава престаје, овакви кампови за стицање нових знања су веома важни за ученике који желе нове успјехе.

- Овим желимо да направимо искорак што се тиче ђака који желе више, који хоће да уче још како би остварили још боље резултате - истиче директор Гимназије, Владимир Шавија.

Природне науке су и развојна шанса Српске.

- Већина ове дјеце који су добри из математике, студирају или информационе технологије или математику и физику и све оне науке са којима могу лако наћи запослење и на тај начин доприносе развоју Републике Српске -  истиче Дане Малешевић, министар просвјете и културе Српске.

Организатори "Љетне школе младих математичара" су, осим Гимназије, Министарство просвјете и културе Српске и Град Бијељина, у сарадњи са невладином организацијом "Кул". Предавачи су професори са београдског, бањалучког и Универзитета Источно Сарајево.