latinica  ћирилица
19/06/2017 |  19:11 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Откривен нови антибиотик

Научници су открили нови антибиотик, који је веома ефикасан против бактерија отпорних на већ познате антимикробиалне агенсе.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Антибиотик је пронађен у узорку земљишта из Италије, тачније у једној бактерији која се налази у земљишту, а назван је „псеудоуридимицин" или ПУМ, наводи АФП.

Антибиотик је успјешно елиминисао широк спектар бактерија у лабораторијским тестовима и излијечио је мишеве инфициране шарлахом. Детаљи проналаска објављени су у америчком научном часопису „Сел".

„Псеудоуридимицин" због свог механизма акције даје десет пута мању шансу да будући пацијанети развију отпорност на његово дејство него сви остали антибиотици на тржишту.

ПУМ је успјешно елиминисао више од двадесет врста бактерија у експериментима и показао се посебно ефектан против стрептокока и стафилокока, чијих неколико врста је отпорно на велики број антибиотика.

Клиничке пробе ПУМ-а могле би да почну у наредне три године, док се антибиотик на тржишту очекује у наредних десет година, сопштио је међународни тим истраживача са америчког  Универзитета Ратгерс и из италијанске биотехнолошке компаније „Најконс".

Откриће је још једном показало да бактерије пронађене у земљишту представљају најбољи извор за развој нових антибиотика.

Извор: РТС