latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:20 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Приједор: Други циклус уписа у средње школе (ВИДЕО)

Други циклус уписа ученика у приједорске средње школе почео је данас.
Угоститељска школа у Приједору - Фото: РТРС
Угоститељска школа у ПриједоруФото: РТРС

Након одликаша, на ред су дошли они који су из основне школе изашли са слабијим успјехом. Осим тога што је ученика мање у односу на прошлу годину, промијенила су се и интересовања за одређене средње школе.

Гимназија и Медицинска школа тако више нису "најпопуларније" међу будућим средњошколцима, а њихову позицију заузеле су Електротехничка и Машинска школа.

У приједорским средњим школама данас је била гужва. Међу онима који су поранили на упис у средњу школу је и Алекса Балабан. Средња електротехничка школа била је, каже, његов први избор.

- Очекујем да ћу, кад завршим ову школу, наћи добро запослење - каже Алекса.

Алексин примјер слиједили су и многи млади Приједорчани. Овакво интересовање за Електротехничку школу изненадило је чак и руководство ове установе. Готово сви капацитети већ су попуњени, а најтраженије занимање је техничар информационих технилогија.

-  Ради се о једном веома добром занимању које ће омогућити ученицима да лакше дођу до посла и што је још важно, моћи ће доћи до боље плаћених радних мјеста - каже директор школе Драгоја Мијић.

Осим електро струке, велико интересовање бивши основци показали су и за и ново занимање - техничар ЦНЦ технологија, које ће се изучавати при Машинској школи.

- Ове године имамо благ пораст у занимању за профил трећег степена, за занатске профиле, конобара и кувара. Стандардно, добро интересовање имамо и за занимање варилац у Машинској школи - каже Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа Приједора.

Да се трендови мијењају показују и примјери Медицинске школе и Гимназије. Некада најтраженије приједорске средње школе, у овом уписном кругу нису у жижи интересовања.

- Од 96 планираних ученика за сада имамо 57 који су предали документацију за упис у Гимазију и то је неких два, два и по одјељења - каже директорица Гимназије "Свети Сава", Радмила Бијелић.

Миленко Косић, директор средње Медицинске школе, истиче да је ранијих година интересовање било велико, да се чак ни сви одлични ученици нису могли уписати, али да ове године то није случај.

- Дошло је чак до тога да у фармацеуте узмамо и врлодобре - каже он.

Резултате конкурса ученици ће знати већ наредног петка, у 10 часова, а јулски уписни рок за попуну преосталих мјеста у средњим школама почеће 3. јула.