latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:03 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Узбуна у Ватикану, егзорцисти пријете папи Фрањи

Мистериозни култ католичких егзорциста, који наводно ради на томе да папа Фрањо нестане, узбунио је Ватикан јер га они не желе, желе новог поглавара Римокатоличке цркве.
Папа Фрањо - Фото: Getty Images
Папа ФрањоФото: Getty Images

Они, како преноси Јутарњи лист, не желе папу Фрању који, како сматрају, настоји да модернизује цркву.

Зато му, како се наводи, желе чак и смрт, о којој се "договарају" са ђаволом.

Плинио Кореа де Оливеира је преминули вођа ултрадесне организације "Традиција, породица и имање", која дјелује у Риму, али то што је он умро не значи да његови сљедбеници нису наставили са својим обичајима.

Де Оливеира је у Рим дошао 1960-их да би устао против сазивања Другог ватиканског сабора, с којим је почела ера покушаја Католичке цркве да се модернизује.

Он је још тада говорио да је то "тренутак у историји који је тужан као и онај кад је Христос умро" и почео пропаганду са сличним ставовима.

Наводно га је подржао култ сљедбеника, католичких егзорциста у Бразилу, који посебним каналима с њим контактирају и поштују га.

"Сам Де Оливеира је био у пакту са ђаволом. Тако барем вјерују његови сљедбеници, који тврде да њихов преминули 'вођа' утиче на ствари попут климатских промјена, али и да ради на томе да умре папа Фрања", наводи Јутарњи.

О овоме пише и Андреа Торнијели на блогу Ватикан инсајдер, а објавио је и више чланака о том култу егзорциста и њиховим вејровањима.

Он тврди да култ вјерује да би католичка црква добила конзервативнијег вођу кад би се ријешили садашњег папе.

Након што је де Оливеира умро 1995. године, култ се подијелио у двије групе.

Прва је ова која се нада смрти папе Фрање и генерално се противи његовом начину вођења Цркве, а подржава их група америчких кардинала.

Друга је група позната као "Heralds of the Gospel", коју је основао монсињор Дијаз, и представљају култ обожавања.

Дијаз је био вођа егзорциста који у тајности практикују бизарне обичаје у којима покушавају да комуницирају са ђаволом, но недавно је поднио оставку, упозорава Торнијели.

Раде то тако да, умјесто да истјерују ђавола из људи као егзорцисти, они покушавају да га позову међу људе да би преко њих могли ступити у контакт с њим.

Извор: РТС