latinica  ћирилица
19/06/2017 |  13:02 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Српска дјеца са Космета на пријему код градоначеника Приједора

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић организовао је данас пријем за 45 основаца са Косова и Метохије и њихове домаћине, ученике Основне школе "Јован Цвијић", који ће им пружити гостопримство током наредних седам дана.
Дјеца са Косова у Приједору - Фото: СРНА
Дјеца са Косова у ПриједоруФото: СРНА

Гости, који су од суботе у Приједору, на пријему су добили поклоне и жеље за срећније и мирније дјетињство.

"Желим да угодно проведете вријеме код својих домаћина и да схватите да ћете овдје увијек имати пријатеље", рекао је Ђаковић.

Он је додао да се нада да ће дјеца живот провести у миру и да ће недаће које прате њихово дјетињство убрзо престати.

Директор ОШ "Јован Цвијић", Оливера Брдар, истакла је да је ова школа радо прихватила овогодишње домаћинство за основце са Косова и Метохије, те да је већина родитеља показала изузетне емоције према дјеци из српских енклава.

Директор ОШ "Угљаре" из Угљара Са Космета, Горан Јовић истакао је да су утисци јаки, те да се нада, као и дјеца у чијој је пратњи, да ће ова нова познанства дуго трајати.

"Ово је јединствена прилика да позовем све домаћине и добре људе из Приједора да дођу код нас, да им узвратимо гостопримство", рекао је Јовић.

Према програму боравка, дјеца су са домаћинима била у шетњи градом. За сутра је планиран обилазак Националног парка "Козара", а наредних дана и одлазак на градски базен, потом на пројекцију филма у градски биоскоп и на крају боравка у Приједору на школску приредбу у школи.

У оквиру пројекта "Спојимо српску дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске", који се спроводи шести пут, Приједор је једна од 13 локалних заједница у Српској која је угостила најбоље основце са Космета.

Извор: СРНА