latinica  ћирилица
19/06/2017 |  12:06 | Аутор: РТРС

Почело суђење службенику УИО БиХ због примања дара

Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ почело је суђење службенику Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Шефкији Дацићу који се терети за примање дара и других облика користи.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

У оптужници коју је прочитала тужилац Мериса Нуркић наведено је да је Дацић од 20. новембра до 2. децембра прошле године, као вођа Царинског реферата граничног прелаза Каракај, у више наврата од особе којој је због царинског прекршаја одузето скупоцјено возило "порше кајен", тражио и узео различите износе новца и погодовао да се возило врати.

Оштећени није управљао возилом када је одузето, а оптужени му је рекао да ће аутомобил вратити, али да ће га то "коштати", те је узео износ од 100 КМ, наводи се у оптужници. Дацић је потом, како се наводи, позвао колегиницу како би се прекршајни поступак око возила завршио.

“Назвао је оштећеног и рекао му да се не може тако завршити и да треба дати још новца. Рекао му је и да треба почастити колегиницу преко које је тражио да се поступак заврши и тражио је 200 марака", додала је тужилац.

Дацић је потом, како се додаје у оптужници, крајем новембра прошле године рекао да ће лично отићи у Тузлу, те тражио 200 евра и 100 КМ, а тај износ су код њега пронашле овлаштене службене особе приликом претреса, преноси Бирн.

"Да је Шефкија Дацић починио кривично дјело на начин како је то описано у оптужници, Тужилаштво ће доказати саслушањем свједока, стручних особа које су вршиле анализу мобитела, листинг позива и симулираног откупа, вјештака, те материјалном документацијом", навела је Нуркићева у уводној ријечи.

Дацићев бранилац Сенад Билић рекао је да одбрана неће износити уводну ријеч у овој фази поступка.

Наставак суђења заказан је за 7. јули када је предвиђено саслушање првих свједока Тужилаштва.

Извор: СРНА