latinica  ћирилица
19/06/2017 |  10:54 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Тодоровић и Синагоглу потписали споразум о наставку сарадње

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ Сезин Синаноглу потписали су данас у Бањалуци споразум о наставку сарадње, којим ће за унапређење мјера енергетске ефикасности бити укупно реализовано 2,7 милиона КМ.
Потписивање споразума - Фото: СРНА
Потписивање споразумаФото: СРНА

Тодоровић је навео да од овог износа Фонд улаже око 500.000 КМ, УНДП око милион КМ, док ће остатак износа уложити донатори.

"Потписали смо споразум о расподјели трошкова финансирања пројекта УНДП-а Зелени економски развој, те другу годину заједнички финансирамо ове активности", рекао је Тодоровић Срни.

Он је напоменуо да је кроз овај пројекат до сада "утопљено" 20 објеката, од којих је највећи број школа и здравствених установа.

"Само прошле године урадили смо 15 објеката, у шта је уложено нешто више од шест милиона КМ", рекао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, УНДП и Фонд заједнички спроводе јавни позив, те се они који управљају јавним објектима могу пријавити на конкурс.

"Конкурс подразумијева одређене критеријуме и параметре, које треба испунити, те ће тако бити одређени објекти који ће бити уврштени у овај пројекат", рекао је Тодоровић.

Резидентни представник УНДП-а Сезин Синаноглу навела је да је ријеч о другом споразуму, који ће бити реализован до краја јуна сљедеће године, те навела да ће УНДП издвојити око милион КМ, што је обезбиједлила Владе Шведске.

Она је додала да овим активностима УНДП подржава даљи рад Фонда, а уједно и доприноси мјерама енергетске ефикасности.

"У оквиру првог споразума унаприједили смо мјере енергетске ефикасности у 20 јавних објеката у Републици Српској, а новим споразумом то је предвиђено на још око 10 објеката", рекла је Синаноглу.

Програми и пројекти енергетске ефикасности, појаснила је она, доприносе смањењу емисија угљен-диоксида, али и смањењу загађења ваздуха, те помажу јавним зградама, установама, као и становништву да постигну одређене финансијске уштеде које могу онда искористити у друге сврхе.

Она је оцијенила конструктивним однос који УНДП има са Фондом, као и са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, те изразила жељу да ће се продуктивна сарадња наставити и у сљедећој години.

Извор: СРНА