latinica  ћирилица
19/06/2017 |  08:25 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Српска ризикује изолацију у области тржишта енергентима

Нацрт закона о гасу Републике Српске у највећој мјери поштује правила Трећег енергетског пакета ЕУ, али због неусклађености с нацртом закона БиХ о регулатору за електричну енергију и гас Српска ризикује изолацију у области тржишта енергентима, став је Секретаријата Енергетске заједнице са сједиштем у Бечу.
Струја (Фото: Sputnik/Ramil Sitdikov) -
Струја (Фото: Sputnik/Ramil Sitdikov)

"Закон у Републици Српској није усклађен са Нацртом закона о регулатору БиХ, иако је о томе постигнута сагласност између ресорних министара на нивоу БиХ и ентитета. Наша главна примједба је да су надлежности искључиво дефинисане на нивоу Српске, чиме се онемогућава улога било којег државног регулатора. С таквим рјешењима Република Српска постаје потпуно затворено тржиште од остатка БиХ", навели су из Секретаријата.

Осим ове, Секретаријат је изнио још неколико мањих примједби, које се односе на неадекватно дефинисање појмова у самом тексту закона, необавезујуће одредбе и недостатак истинског отварања тржишта. Секретаријат Енергетске заједнице, осим у вези са гасом, упутио је и додатне примједбе које се односе на тржиште електричне енергије, односно регулисање цијене производње и потрошње електричне енергије у Српској. Енергетска заједница захтјева слободно, тржишно формирање цијена електричне енергије, што би вјероватно значило и поскупљење.

Република Српска је неколико пута до сада покушавала да повећа цијену струје, али је од тога одустајала. Из Министарства индустрије, енергетике и рударства Српске је одговорено да су они свјесни да поменуто рјешење није до краја усклађено с регулативама Европске уније које садрже обавезујуће изворе али, како се истиче, Српска, према Уставу, има пуну надлежност у регулисању ове области.

Извор: Независне новине