latinica  ћирилица
18/06/2017 |  21:36 ⇒ 19/06/2017 | 07:49 | Аутор: РТРС

Још једна побједа Макрона, апсолутна већина у парламенту

Странка француског предсједника Емануела Макрона освојила је 41 одсто гласова у другом кругу парламентарних избора чиме је добила апсолутну већину у парламенту.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

То је саопштило француско Министарство унутрашњих послова прве непотпуне резултате, јавила је агенција АП.

Десничарски Републиканци су добили 23 одсто гласова, на трећем мјесту је екстремно десничарски Национални фронт са скоро 10 одсто гласова, док су социјалисти, који су донедавно били на власти, освојили 6,2 одсто гласова.

Према резултатима излазних анкета, Макронова Република у покрету освојила је огромну већину у парламенту са 577 посланика.

Агенција Франс прес јавила је да је окружење предсједнице Националног фронта Марин Ле Пен саопштило да је Ле Пенова побиједила на сјеверу Француске и да ће бити посланик округа Енен-Бомон.

Лидер крање десничарског Националног фронта Марин Ле Пен први пут је освојила посланичко мјесто у француском парламенту.

Ле Пен је изјавила да је њена партија, судећи према досадашњим резултатима другог круга парламентарних избора, освојила шест мјеста у парламенту.

Она је истакла да ће посланици њене партије да се "свим потребним средставима боре против штетних пројеката владе", а посебно против Макронове проевропске и промигрантске политике, пренио је АП.

Извор: Б92, Танјуг