latinica  ћирилица
18/06/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Индепендент: Британци се предомислили, желе референдум

Грађани Велике Британије су се предомислили и желе нови референдум о изласку земље из Европске уније, показује ново истраживање јавног мњења.
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација) -
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација)

Према најновијим резултатаима анкета, 53 одсто грађана сада би подржало гласање о томе да ли да прихвате коначне услове договора о Брегзиту, док је 47 одсто против, пише данас британски дневник "Индипендент".

На исто питање постављено у априлу, већина грађана од 54 процената била је против другог референдума.

Најновији резултати анализе јавног мњења показали су да је у порасту број оних који су против "тврдог Брегзита".

Само 35 одсто грађана сложило се саставом Терезе Меј да је "боље не постићи договор, него постићи лош договор" у преговорима са ЕУ, показало је истраживање "Мејл он сандеј".

Око 69 одсто људи било је против изласка Велике Британије из царинске уније.

У међувремену, још једна анализа показала је да присталице Лабуристичке партије у великој мјери подржавају најмекшу варијанту Брегзита, пише "Индепендент".

Великој Британији је потребно да Брегзит протекне глатко како би се подржала радна мјеста и инвестиције обезбјеђивањем нових царинских уговора са Европском унијом, изјавио је раније данас британски министар финансија Филип Хамонд.

Брегзит значи да ће Британија напустити јединствено тржиште и царинску унију ЕУ, каже он и додаје да жели разлаз који не би угрозио радна мјеста и инвестиције, преноси Ројтерс.

Хамонд је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да би такав Брегзит значио да се глатко изађе из актуелне царинске уније ка новом договору у будућности који ће наставити да омогућује проток британске робе не само без царина, већ и без одлагања и процедура.

Британски опозициони Лауристи саопштили су да је британска премијерка Тереза Меј након изборне коцке, остала без ауторитета уочи формалних преговора о Брегзиту.

Истовремено, лабуристички портпарол за Брегзит Кеир Стармер изјавио је за Би-Би-Си да је то Британију довело у најгори могући положај пред почетак разговора са Европском унијом, прениео је Ројтерс.

Европска унија и британска влада сутра почињу преговоре о изласку Велике Британије из ЕУ, а према дипломатским изворима, током прве рунде преговора фокус ће бити на питањима везаним за права грађана, финансијски договор, Сјеверну Ирску и друга питања, објавио је портал Политико.

Британски секретаријат за Брегзит саопштио је претходно да се очекује да ће обје фазе преговора бити усклађене, а да ће се највише разговарати о питањима везаним за сам излазак Британије из ЕУ и њеним финансијским обавезама.

Дејвид Дејвис, државни секретар за излазак из Европске уније и Мишел Барније, главни преговарач Европске комисије, договорили су се о покретању преговора о Члану 50 (Лисабонског споразума ЕУ) 19. јуна, саопштила је прошле недјеље британска влада.

Извор: Танјуг