latinica  ћирилица
18/06/2017 |  15:42 ⇒ 19/06/2017 | 07:53 | Аутор: РТРС

Добојлије Хасић и Махмутовић на Интерполовој црвеној потјерници због тероризма (ВИДЕО)

Салем Хасић и Алдин Махмутовић – то су нова лица на Интерполовој црвеној потјерници која долазе са личном картом Босне и Хервеговине, а која се терете за кривична дјела у вези с тероризмом. Ова вијест долази дан након хапшења Бегзада Спахића, припадника Исламске државе, и само три дана након што је на опасност од терористичких група у БиХ, упозорила и криминалистичко-обавјештајна агенција Европске уније.
Тероризам - Фото: РТРС
ТероризамФото: РТРС

Организовање терористичке групе, тероризам, илегално стварање, незаконито успостављање и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама – због тих кривичних дјела на Интерполовој потјерници нашла су се двојица Добојлија, Салем Хасић и Алдин Махмутовић. Вијест која је одјекнула регионом, домаће аналитичаре није изненадила и за њих је резултат умањивања значаја терористичких пријетњи и лошег рада заједничких служби безбједности на терену.

"Сада видимо да и на подручју Добоја имамо таква лица. Та двојица нису једина таква лица са подручја Добоја, постоји још много младих људи који су врбовани и са подручја Добоја и из других дијелова БиХ који нису обухваћени Интерполовим потјерницама", истиче струћњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Вијест о проширивању Интерполове листе новим именима са личном картом БиХ, долази само дан након што је у Турској ухапшен припадник Исламске државе, Бегзад Спахић или “Ебу Дерда”, такође поријеклом из БиХ. Да домаће службе још игноришу озбиљну опасност, на коју све чешће упућују и страни безбједњаци, за Галијашевића се види и по томе што је од 96 црвених Интерполових потјерница, колико их има са именима из БиХ, само 13 повезано са тероризмом.

"На Интерполовој потјерници видјећемо да је правна квалификација стављена за Бегзада Спахића, Ебу Дерду, уствари производња и промет опојних наркотика. Када преко границе пролазите са том правном квалификацијом, процедура и однос граничних служби било које државе је потпуно другачији у односу на процедуру коју предвиђа чињеница да припадате терористичким организацијама. Бегзад Спахић је искусан џихадиста, искусан ратник са сиријског ратишта, долазио је у неколико наврата у БиХ упркос активностима СИПЕ и ОБА-а", каже Галијашевић.

Уз бројна упозорања домаћих аналитичара БиХ, је поново у фокусу регионалних медија, који о њој извјештавају као о потенцијалнох џихадистичкој држави на Балкану. Београдске “Вечење новости” преносе податке да у БиХ постоје 64 насеља, потпуно изолована од свијета, у којима 40.000 људи живи по правилима Исламске државе, а од којих су многи индиректно повезани са екстремистима који се у посљедње вријеме групишу уз границу са Србијом и Црном Гором.

"Више од пет хиљада људи који су повезани са Исламском државом налази се на територији БиХ! Број ових терориста, међутим, расте из дана у дан, ау овом тренутку они се “крију” иза десетак исламских екстремистичких организација, од којих је седам на црној листи Савјета безбједности Уједињених нација", пишу Новости.

БиХ је тема и европских служби безбједности. У годишњем извјештају Еуропола – криминалистичко-обавјештајне агенције Европске уније, објављеном 15. јуна, стоји да се терористи са Балкана још придружују борби у Сирији. Конфликт је, стоји у извјештају, највише одјекнуо у већински муслиманској Албанији, али и Босни и Херцеговини, Македонији те регијама – Санџаку и Косову.

"У неким дијеловима западног Балкана радикални свештеници и/или вође неких салафистичких група промовишу радикалну исламистичку идеологију и тиме оспоравају традиционалну доминацију умјереног ислама у регији. Велики број осумњичених терориста вратио се у своје државе, а њихово искуство ратовања могло би представљати велику пријетњу сигурности регије", стоји у извјештају Еуропола.

Уз то Еуропол такође упозорава – озбиљну сигурносну пријетњу на западном Балкану представља и илегално оружје, мине и експлозивна средства.