latinica  ћирилица
18/06/2017 |  14:34 | Аутор: РТРС

"Тамбурица фест" најбољи фестивал етно музике у Европи

Свјетска асоцијација фестивала, умјетника и извођача прогласила је "Тамбурица фест" за најбољи фестивал етно музике у Европи.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Престижна награда биће уручена на овогодишњој музичкој манифестацији која ће бити одржана од 20. до 24. јуна у центру Новог Сада.

У образложењу за додјелу награде истакнуто је да је "Тамбурица фест" посебна културна мисија на свјетском нивоу.

"То је фестивал који за разлику од већине није бизнис него истинска њега традиције, јединственог карактера, чиме даје велики допринос свјетској културној баштини", наведено је у образложењу.

Директор "Тамбурица феста" Јован Пејчић изразио је радост што је Свјетска асоцијација препознала вриједност фестивала и додао да награда стиже за јубиларни 10. по реду "Тамбурица фест".

"Веома сам радостан што је Светска асоцијација препознала наш предан рад у очувању баштине у оквиру којег су заступљени и обједињени сви видови уметности", рекао је Пејчић новинарима у Новом Саду.

Он је нагласио да ће "Тамбурица фест" наставити са својом умјетничком мисијом.

"Посебно нам је драго што Нови Сад, европска престоница културе 2021. и омладинска престоница Европе 2019. године, има још једно значајно и престижно признање управо у области културе", рекао је Пејчић.

Осим "Тамбурица феста", у конкуренцији за награду били су традиционални етно-фестивали који се одржавају у Шкотској, Француској, Италији, Њемачкој, Русији, Мађарској, Казахстану, Украјини.

На "Тамбурица фесту" је од 2008. године наступило око 160 оркестара из свих крајева свијета. У њиховом музицирању уживало више од 500.000 посјетилаца.

Ове године наступиће око 600 извођача, међу којима сви побједнички оркестри са претходних фестивала, нови оркестри у такмичарском дијелу, као и Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине.

Извор: Срна

Најављен је и наступ Академског ансамбла руских народних инструмената Московске филхармоније са 50 чланова, финалисти емисије "Никад није касно", као и "Бајага и инструктори", који ће неке од хитова отпјевати уз пратњу тамбураша. /крај/слк/мсб