latinica  ћирилица
18/06/2017 |  14:26 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Аћимовић: Економија и религија кроз производњу органске хране

Амбасадор БиХ у Белгији Драшко Аћимовић је на Г20 Међувјерском самиту "Религија, одрживи развој и избјегличка криза" у њемачком граду Потсдам, као једини представник из региона западног Балкана, представио концепт "Економија и религија кроз производњу органске хране, уједињени за Западни Балкан".
Потсдам - Драшко Јаћимовић на Међувјерском самиту - Фото: СРНА
Потсдам - Драшко Јаћимовић на Међувјерском самитуФото: СРНА

Овај самит је уједно и припремни дио предстојећег Г20 самита лидера који ће 7. и 8. јула бити одржан у Хамбургу.

Према представљеном концепту, пројекат би повезао религије у региону на начин да заједнички производе и пласирају органску храну, што би поред великог економског ефекта за земље региона, могло довести и до побољшања односа између религијских заједница.

"Идеја је изузетно добро прихваћена и добила је подршку еминентних званица. Учесници самита су понудили сву неопходну помоћ у развоју тог концепта у сарадњи са земљама региона", изјавио је Аћимовић Срни.

Током дводневног самита амбасадор је са учесницима разговарао и о европским интеграцијама БиХ и реформским процесима у земљи, с нагласком на потребу јачања економије и смањења незапослености.

Он очекује да ће БиХ у што скорије вријеме добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, чиме би земља добила приступ значајнијим финансијским средствима и фондовима.

Самит у Потсдаму је окупио велики број међународних стручњака из ових област, а циљ међувјерског и самита лидера Г20 ове године су био-глобални циљеви развоја УН послије 2015. године.

Самит је поздравио и специјални представник владе Аргентине, гдје ће бити одржан сљедећи самит.

Извор: Срна