latinica  ћирилица
18/06/2017 |  09:02 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Касне плате у Оружаним снагама БиХ; Војницима стижу опомене из банака

Војницима у Оружаним снагама БиХ касни плата већ десетак дана, а појединцима који имају кредите у комерцијалним банкама већ су стигле опомене због неплаћених рата.

Ово како кажу није прво кашњење јер им је и прошли мјесец плата каснила десетак дана. Разлог је, тврде у Министарству одбране, прелазак с ручног на електронско обрачунавање и исплату плата.

Плате ће бити исплаћене сигурно, рекли су из Министарства обране БиХ, идуће седмице. Међутим, сваки дан кашњења за војнике који примају најниже плате од свих униформисаних особа у БиХ је дуг као година.

Војници који су медијима одлучили пренијети информације и од њих тражити одговоре јер се разлог кашњења крије од војника, кажу, како су поред кашњења плата и даље присутни лоши услови рада, мањак хране и лоши хигијенски услови. Причају како се све више њихових колега одлучује на напуштање службе и одлазак из земље.

Појединци су задовољни стањем, док други свједоче како посао који су прижељкивали, због лоших плата и услова рада није пожељан. Плате војника са свим додацима износе око 900 марака, а уз то, кажу, живе у константној неизвјесности будући да им по навршавању 35 година старости слиједи отказ из војске.

Извор: Агенције