latinica  ћирилица
18/06/2017 |  08:39 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Други круг парламентарних избора у Француској

У Француској се одржава други круг парламентарних избора на коме се очекује побjеда покрета француског предсjедника Емануела Макрона "Република у покрету".

Истовремено се очекује да ће излазност у другом кругу бити мања од рекордно ниских 48,71 процената у првом кругу, наводи се у најновијој анкети "Одокса".

Анкета пројектује да ће Макронов покрет "Република у покрету" и његов савезник странка МоДем освојити између 430 и 460 мјеста у Доњем дому парламента у коме има 577 места.

Конзервативне Републиканце и њихове савезнике очекује од 70 до 95 места, социјалисте између 25 до 35 места, а ултрадесничаре чека од једног до шест места.

Очекује се да ће излазност пасти на 47 одсто, насупрот 48,71 одсто забиљежених у првом кругу избора, што је најнижа излазност забиљежена у модерној историји Француске.

Макронов покрет је у првом кругу освојила 32,2 одсто гласова.

Конзервативни Републиканци освојили су 21,56 одсто, а крајње десничарски Национални фронт 13,2 одсто гласова.

Ове године ће, у сваком случају, састав новог парламента бити знатно другачији, јер се више од 200 посланика не кандидује за реизбор, што је најмање двоструко више у поређењу са изборима 2012.

Макрон се нада да ће кандидати Републике у покрету, међу којима око половина никада није била на државној функцији - освојити убедљиву већину посланичких мjеста, док аналитичари, с друге стране, упозоравају да би неискуство Макронових посланика могло да парламент учини послушним.

"Када имате огромну парламентарну већину и посланике без искуства, извршна власт је изузетно моћна", каже политиколог Жером Сент-Мари са института "Полинг вокс".

Истовремено, истраживач института "Севипоф" Пасла Перино упозорава, пак, да би унутар странке која располаже великим бројем посланичких места могло лако да дође до унутрашњих потешкоћа.

"У почетку ће се та већина сматрати даром са неба, али ће на крају постати проблем", закључио је он.