latinica  ћирилица
17/06/2017 |  21:52 | Аутор: РТРС

Словенија: Иницијатива да се пчеле прогласе угроженом врстом

Словеначки пчеларски савез предложиће влади да пчеле у Словенији прогласе угроженом врстом и да се усвоје закони који ће штитити њен одрживи опстанак, пише лист "Вечер".
Пчеле - Фото: Screenshot/YouTube
ПчелеФото: Screenshot/YouTube

Пчеле су неопходне за опрашивање и биоразноликост, а у Словенији је природно пчеларство распрострањено и развијено. Словеначки пољопривредници не морају као у неким другим земљама, попут Њемачке и САД, да организују превоз кошница како би им опрашиле усјеве и зато би пчеле, по мишљењу словеначких пчелара, требало прогласити угроженом врстом и стриктније штитити пчеле од негативних еколошких утицаја као што је претјерано третирање усјева пестицидима и хербицидима.

Пчеле угрожавају и бројне болести и наметници, попут варое, врсте гриња која напада медоносну пчелу, па словенски пчелари упозоравају на случај који не би смио више да се догоди, а ријеч је о афери од прије двије године кад се открило да је један ветеринар из Врхнике пчеларима продавао илегални препарат за борбу против варое, који је садржао и три отровне супстанце забрањене у Европској унији.

Тај случај је словеначким пчеларима и произвођачима пчелињих производа нанио велику штету, упозорава "Вечер", напомињући да се против таквих појава треба енергичније борити.

Словеначки пчелари су уз подршку владе прије двије године предложили проглашење свјетског дана пчела, а према процјенама словеначког Министарства спољних послова, УН би ту одлуку требало да донесе крајем ове године, пише "Вечер".

Лист додаје да пчеле и њихова заштита имају велики економски потенцијал, не само у пољопривреди него и у другим гранама, на примјер у туризму.

Извор: РТС/БЕТА