latinica  ћирилица
17/06/2017 |  18:02 ⇒ 18/06/2017 | 09:08 | Аутор: РТРС

Пада још један тендер! Због недостатка пасоша грађанима пропадају одмори (ВИДЕО)

Љето стиже, годишње одморе већина грађана већ је испланирала. Ако сте случајно заборавили на пасоше, сви планови могли би вам пасти у воду, јер их поново нема. Три тендера за њихову набавку су пропала, четврти ће извјесно имати исту судбину, а надлежни од одговорности бјеже. Док грађани чекају и по два мјесеца за плаву књижицу, они који се о њима и брину, на одмору су, далеко од БиХ.
Пасоши - Фото: РТРС
ПасошиФото: РТРС

 Колико је оних који пасош чекају готово дупло дуже од законских 30 дана, нико не зна. У ситуацији када вам држава у 2017. години не може издати путну исправу на вријеме, грађанима једино преостаје да се надају бољем, и то како народ каже - “стрпљен – спашен!”

Они који не могу чекати редовну процедуру, захтјев за пасош предају по хитном поступку који и добију након три дана. Како то да пасошких књижица има када се плати 200 марака, а у редовној процедури их нема – питање је које грађане много не занима када хитно морају путовати изван земље.

Иако је данас субота, гужве на шалтерима и нису нешто мање. Они који су данас дошли да подигну документа, кажу да су чекали и више од два мјесеца. Своје искуство не желе да подијеле, али одговорнима постављају питање: ко ће одговарати зато што су сви рокови пробијени?”)

Питање је то за чијим одговором трагају сви у БиХ. Сви осим надлежних – а директор надлежне Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Ариф Нанић, јавност увјерава да четврти тендер ипак није поништен. Ако и буду реализовани најављени финансијски пенали према добављачу, напуниће се само буџетска каса, а бачени новац грађана за путовање нико неће надокнадити.

"По питању нормализације пасошких књижица од тренутног добављача, такође смо саопштили да је пристигао потребан материјал и да ће се производња пасошких књижица у наредној седмици нормализовати", истиче Нанић.

Пасош министра цивилних послова БиХ, Адила Османовића, није истекао, па је зато на годишњем одмору, изван БиХ. А прије него што је плаву књижицу узео у руке и кренуо на одмор, Османовић је најавио да ће све бити нормализовано  до 15. јуна. То се није догодило, а да ли ће прича о бх пасошима отићи у још већу дубиозу саопштиће Канцеларија за жалбе наредне седмице.

Француска компанија Гемалто поново се жалила, а медији преносе да тендерски услови поново одговарају само садашњем добављачу – њемачкој фирми Милбауер. Права на слободу кретања у БиХ за надлежне су непознат појам, а након пропалих тендера, немогућности налажења рјешења, скандала са личним картама и хапшења бившег директора ИДДЕЕА-е – грађани су постали таоци сопствене државе.