latinica  ћирилица
17/06/2017 |  09:34 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Вријеме је да се почне користити механизам координације

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да је дјелотворно спровођење механизма координације у БиХ суштински важно и да је вријеме да се почне користити.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

"Механизам је ту да унаприједи координацију и спровођење политика земље, те обезбиједи дјелотворнију и ефикаснију интеракцију БиХ и ЕУ. Треба га користити да би се дошло до заједничких ставова о свим питањима у вези са ЕУ, укључујући и упитник", рекао је Вигемарк.

Он је за данашњи "Еуроблиц" истакао да ће БиХ сама одлучити колико јој времена треба да одговори на упитник и координисане одговоре достави Европској комисији у једном документу, те да је квалитет много важнији од брзине.

Говорећи о законима о акцизама и банкама, Вигемарк је рекао да су ови закони важан елемент реформске агенде, неопходан услов за аранжман са Међународним монетарним фондом, као и за финансирање великих инфраструктурних пројеката широм БиХ уз помоћ Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

"Када је ријеч о овим законима није било никаквих притисака да буду усвојени. Разговарао сам са неким парламентарцима о овоме покушавајући објаснити главне аргументе, укључујући и посљедице у случају њиховог неусвајања", рекао је Вигемарк и додао да наставак реформи у БиХ нема алтернативу.

Извор: Срна