latinica  ћирилица
17/06/2017 |  07:42 ⇒ 18/06/2017 | 08:05 | Аутор: РТРС

У Шамцу дочекaно 650 ученика са Космета (ФОТО/ВИДЕО)

У Републику Српску данас је стигло 650 дјеце са Косова и Метохије. Најбољи ученици из свих српских општина са Космета дочекани су у Шамцу, а у наредних седам дана боравиће у 13 градова и општина Српске. Током шест година пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ у нашој републици је боравило 2.500 српске дјеце с Космета.
Шамац - Фото: РТРС
ШамацФото: РТРС

Шесту годину заредом дјеца са Космета дио распуста проводе у Републици Српској. Вјерују да ће овдје уживати у слободи коју немају у свом завичају и да ће овдје стећи нове пријатеље.

"Дошли смо овдје да бисмо се спријатељили, стекли ново друштво јер никада нисмо били овдје", рекла је Анастасија Радовановић из Лепосавића.

И Ивана Јовановић из Доње Гуштерице се нада да ће им овдје бити лијепо исто тако као и што су дочекани.

Породице у 13 градова и општина Српске у наредних седам дана угостиће 650 најбољих ученика из свих српских општина са Косова и Метохије, потврђујући на тај начин чрсту повезаност Српског народа с обје стране Дрине.

"Видите по овој атмосфери у Шамцу колико је та добродошлица изражена и колико нам је драго да преко 650 дјеце долази овдје гдје ће бити добро угошћени", истакао је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС.

Дјеца с Космета (Фото: РТРС)

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији је истакао да је ово једна од најхуманијих акција помоћи српском народу на КиМ који већ двије деценије веома тешко живе , а посљедњих година, како каже, све теже и теже.

Арлов је захвалио свима који су подржали пројекат "Спојимо српску дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" и нагласио да је, укључујући овогодишњи долазак, у организацији Одбора у Српској до сада боравило 2.500 српске дјеце са Косова.

"Захваљујем породицама које су широм отвориле врата овој дјеци, основним школама, градовима, општинама, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и кабинету предсједника Републике, Министарству просвјете и културе, Министарству породице, омладине и спорта, јавним предузећима, Канцеларији за Косово и Метохију у Влади Србије и Савјету министара БиХ који је дјеци са Космета одобрио организовани улазак у Српску и БиХ, без пасоша", каже Арлов.

Дјеца с Космета у Модричи (Фото: РТРС)

У оквиру седмодневног боравка у Српској, дјеца ће посјетити и спомен комплекс Градина, а у четвртак ће за њих ће бити уприличен пријем у згради Владе Републике Српске.