latinica  ћирилица
16/06/2017 |  20:10 ⇒ 23:08 | Аутор: РТРС

Владика Григорије угостио архиепископа Сиријског Бењамина

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије угостио је архиепископа Сиријско-јаковитске цркве у Шведској Бењамина /Атаса/ који са свештенством и сарадницима борави у Херцеговини.
Владика Григорије угостио архиепископа Сиријског Бењамина - Фото: СРНА
Владика Григорије угостио архиепископа Сиријског БењаминаФото: СРНА

Владика Григорије и свештенство Епархије захумско-херцеговачке и приморске угостили су делегацију из Шведске у Требињу, Пребиловцима, Житомислићу, Мостару, Невесињу и Билећи.

Делегација из Шведске прије Херцеговине посјетила је Србију гдје су се састали са Његовом светости патријархом Иринејом.

Архиепископ Бењамин каже да је први пут у Србији и БиХ, те да је сарадња двије цркве одлична.

"Разговарали смо о томе да ће наше цркве бити ближе једна другој, али како и да дођемо овдје и инвестирамо. Ми имамо више од 300.000 православних Сиријаца у Европи, а 100.000 у Шведској, они су јако успјешни. Србија и Херцеговина дају велике могућности да се инвестира овдје", рекао је архиепископ Бењамин Срни.

Он наглашава да је црква јако важна за државу и друштво, те да ће он као вјерски лидер позвати успјешне Сиријце из Европе да инвестирају у Србију и БиХ.

Архиепископ наглашава да је Херцеговина прелијепа и да су јако срдачно дочекани, а људима је поручио да морају имати толеранцију и поштовање једни према другима.

"Религија је јако важно и вјера нас учи да поштујемо једни друге. Ми смо сви браћа и сестре, а онај ко не воли комшију не воли Бога", поручује архиепископ Бењамин.

Говорећи о рату у Сирији он је истакао да хришћани бјеже из те земље и бјеже у земље гдје имају демократију и сигурност за живот.

"Западне земље могу учинити много да зауставе грађански рат у Сирији. Ако се рат настави, мноштво народа ће жељети доћи у Европу и велика одговорност је на Европи. Да би заставили прилив избјеглица мора се промијенити режим у тим земљама и морамо установити безбједност. Важно је успоставити мир", нагласио је он.

Извор: СРНА