latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:18 | Аутор: РТРС

Бечки "Курир" - Неизвјесна будућност Косова

И поред много инвестираног новца и енергије међународне заједнице, Косово је и даље најсиромашније у Европи, цјвета трговина наркотицима, јер легално нема шта друго да извози осим старог метала и неких намирница, а млади виде перспективу само у иностранству, истиче бечки дневник "Курир".
Косово (Фото: amazonaws.com) -
Косово (Фото: amazonaws.com)

"НАТО, УН, ЕУ су од краја деведесетих инвестирали много новца и енергије у Косово. Милијарде су даване Косову, које је 2008. једнострано прогласило независност", подсјећа лист.

Једини успјех, који је забележен тим напорима, јесте да не горе српска нити албанска села, а и у Митровици, подијељеном граду, мирно је.

"То је све од добрих вијести", констатује Курир.

Дневник наводи да "животни стандард није порастао од независности, чак напротив, живот је постао све тежи, прије свега за младе".

"Косово је најсиромашнија земља Европе, незапосленост је званично на око 30 одсто, а код младих је стопа двоструко већа. На основу високог наталитета сваке године до 25.000 младих пристиже на тржиште рада, а привреда и администрација немају капацитет да их прихвате. Трговина наркотицима цвјета. Легално, изузев старог метала и малог броја намирница, Косово нема шта друго за извоз. Држава се финансира готово искључиво од царинских прихода и ПДВ-а", истиче Курир.

Многи становници Косова своју перспективу виде само у далеком иностранству, а већ дуго, како додаје лист, дознаке дијаспоре су највећи економски фактор.

Лист наводи да се процес приближавања ЕУ одвија тешко и споро, а Унија одбија Косову, као једином на Балкану, либерализацију визног режима, тако да грађани немају никакву легалну могућност на рад у земљама Уније.

Бечки Курир подсјећа да је 2015. више од 100.000 становника Косова покушало да доспије до ЕУ и нађе посао, али шанса на азил не постоји и неће је ни бити за класичне економске мигранте. Ко некако успе да избјегне депортацију, остаје илегално у ЕУ.

"У таквом облику Косово нема будућност", оцењује Душан Рељић са Берлинске фондације за науку и политику.

"Неопходно је укључење у већу економску заједницу. Само ако радни мигранти по потреби и жељи обе стране могу да раде у ЕУ, Косово се може стабилизовати", сматра Рељић.

Према његовом мишљењу, редовна радна миграција била би кључ за политичку и економску стабилизацију.

Аустријски лист уједно указује да је послије превремених парламентарних избора ситуација с формирањем владе отежана.

Извор: РТС