X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:12 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Невјероватних 800 КМ за "развод" од пасоша БиХ

Да би постали држављани Њемачке, Аустрије, Словеније или неке друге земље, 73.478 грађана се одрекло пасоша БиХ, а БиХ су ту услугу платили око 40 милиона КМ.
Пасош БиХ - Фото: РТРС
Пасош БиХФото: РТРС

За одрицање од држављанства, или како то грађани обично зову за "испис из БиХ", плаћа се административна такса од невјероватних 800 КМ. Изузетак су они грађани који то траже да би постали држављани неке од земаља бивше Југославије, јер је у том случају такса 200 КМ.

У статистикама надлежног Министарства цивилних послова БиХ није јасно прецизирано колико је, од укупно 73.478 грађана, који су се у посљедњих 20 година одрекли држављанства БиХ, испис тражило по скупљој, а колико по јефтинијој тарифи.

Може се претпоставити, да су, за изузетком Словеније, ријетки они који су се одрекли држављанства БиХ ради стицања неког другог екс Ју држављанства, поготово што БиХ са Србијом и Хрватском има споразум о двојном држављанству.

Ако се поступак води путем дипломатско конзуларне мреже БиХ у иностранству, додатно се, уз основну, плаћа и конзуларна такса.

Када се сабере, према незваничним процјенама, на основу тога што ју је више од 73.000 грађана заувијек напустило и одрекло се њеног пасоша, БиХ је зарадила око 40 милиона марака.

Прилику за зараду у овом послу видјели су и посредници, махом адвокати. Они, међутим, не желе да јавно говоре о тарифама по којима грађанима помажу да добију "развод".

Стручњаци, међутим, оцјењују да је поступак за одрицање од држављанства толико једноставан и унифициран да на њему не би требало да зарађују ни посредници ни БиХ.

Дејан Лучка, директор Бањалучког центра за људска права, тврди да је такса од 800 КМ “само још један у низу примјера, који свједоче да држава на сваком кораку тражи шансу да, с леђа грађана, нахрани своју гломазну админстрацију“.

- Интересантно је да се много јефтиније добије држављанство неке друге државе, на примјер Србије, него што се изгуби држављанство БиХ. Парадоксално је да за одрицање од држављанства, што значи и губљене одређених права у вези са тим, треба платити више него за добијање права која се стичу држављанством друге државе – каже Лучка.

Петар Кунић, професор управног права на бањалучком Правном факултету и бивши потпредсједник Владе Српске, оцјењује да је трошак администрације у поступку одрицања од држављанства минималан и да такса од 800 КМ није оправдана, али да је посебно питање куде иде новац из тих извора.

- Питање је да ли се новац наплаћен од грађана који се одричу држављанства доприноси да живот грађана који остају у БиХ буде бољи – каже Кунић.

У Министарству цивилних послова наводе да се грађани најчешће одричу држављанства да би постали држављани Њемачке, Аустрије, Словеније, Норвешке, Данске или Чешке.

Извор: Блиц