latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:04 | Аутор: РТРС

Туђманов злочиначки режим - главни узрок рата у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је главни узрок рата у Хрватској био злочиначки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је оцијенио лицемјерном понуду хрватског премијера Андреја Пленковића украјинском колеги Володимиру Гројсману за "помоћ у мирној реинтеграцији области Доњецка, Луганска и Крима у уставноправни поредак Украјине на основу искуства које је имала након великосрпске агресије деведесетих година".

Линта је одбацио оцјену о "великосрпској агресији" као пропагадну лаж Пленковића, али и других хрватских политичара.

Он је подсјетио да је Хрватска извршила етничко чишћење Срба на подручју западне Славоније, сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније, уништила и опљачкала велики дио српске имовине и комуналне инфраструктуре и починила бројне злочине над српским цивилима и заробљеницима.

Линта је истакао да Хрватска није поштовала Ердутски споразум из новембра 1995. године којим је извршена такозвана мирна реинтеграција источне Славоније, Барање и западног Срема у уставноправни поредак Хрватске.

"Важно је напоменути да је мит о великосрпској агресији један од саставних елемената усташке идеологије која Србе сматра реметилачким фактором и препреком стварању хрватске државе", рекао је он.

Линта сматра да мит о "домовинском рату" има функцију да оправда бесмислену причу да су Хрвати тобоже били жртве који су водили ослободилачки рат, а да су Срби били злочинци и агресори.

Извор: СРНА