latinica  ћирилица
16/06/2017 |  18:37 | Аутор: РТРС

Софтић истакао значај присуства ММФ-а у БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић истакао је данас са аспекта БиХ потребу координације између монетарне и фискалне политике, те на значај присуства Међународног монетарног фонда /ММФ/.
Сенад Софтић - Фото: СРНА
Сенад СофтићФото: СРНА

Софтић је на самиту гувернера, министара финансија и директора пореских управа земаља региона одржаном у Бечићима рекао да је у условима валутног одбора, монетарна политика неефикасна за стимулисање економске активности.

Према његовим ријечима, нема сумње да је са становишта финансијске стабилности неопходна координација монетарне и фискалне политике.

Софтић је као панелиста у сесији "Монетарна политика земаља региона, између Америчких федералних резерви и Европске централне банке" појаснио и принцип формалне сарадње надлежних институција у БиХ на пољу очувања финансијске стабилности путем Сталног одбора за финансијску стабилност /СОФС/.

СОФС, додао је он, представља главни форум за процјену пријетњи по финансијску стабилност, при чему су Централна банка и агенције за банкарство одговорне за процјену системске природе финансијске кризе, саопштено еј из Централне банке БиХ.

Софтић се осврнуо и на тренутни аранжман са ММФ-ом, рекавши, да је сервисирање постојећег износа спољног дуга неспорно са или без аранжмана са том финансијском институцијом-

Он сматра да би без структуралних реформи за које се опредијелио Савјет министара, дугорочно посматрано, економија била у лошијој позицији усљед успоравања раста потенцијалног "аутпута" /продаје производа и услуга/.

"БиХ би и без ММФ-а била у могућности да финансира обавезе, али бисмо имали знатно мање фискалног простора за стимулисање економског раста путем инвестиција и потрошње", рекао је он.

Софтић је навео да би посљедично, без спровођења реформи на које се БиХ обавезала и Писмом намјера, остали на приближном нивоу развоја на којем смо сада.

Тема овогодишњег скупа је "Финансијска стабилност региона у новом глобалном окружењу".

Извор: СРНА