latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:24 | Аутор: РТРС

БОРС: Поједноставити процедуре за добијање ортопедских помагала

Три организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата траже од Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске да поједностави процедуре за добијање ортопедских помагала и да ријеши питање бањског лијечења војних инвалида.
Борачка организација Републике Српске - Фото: илустрација
Борачка организација Републике СрпскеФото: илустрација

Одбор ратних-војних инвалида /РВИ/ Борачке организације Републике Српске /БОРС/, Удружење РВИ "Сланкаменци" и Организација ампутираца "УДАС" траже од ФЗО Српске да војним инвалидима са тешким тјелесним повредама обезбиједи бањско-климатско лијечење сваке године.

Ове организације захтијевају да право на ортопедско помагало, буде новчано право преко Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

"То право не тражи посебна новчана средства, већ средства која се сада издвајају за ту намјену у оквиру ФЗО", наводи се у саопштењу БОРС-а.

Из БОРС-а најављују да ће инвалиди и ампутирци у понедјељак, 19. јуна, у 10.30 часова, Фонду испред сједишта те установе, вратити ортопедска и медицинска помагала.

Према њиховом образложењу, ФЗО Српске и друге институције 20 година нису успјеле да на задовољавајући начин ријеше питање ортопедских медицинских средстава за тешке ратне инвалиде, кориснике инвалидских колица и протеза, као и бањско-климатско лијечење у установама.

"Поражавајуће је да су у одобравање и прописивање ортопедских помагала укључене многе комисије, које се тако богате на рачун нас, који смо стварали Српску и уградили у њене темеље своје дијелове тијела", поручили су из БОРС-а.

Извор: СРНА