latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:37 | Аутор: РТРС

Мектић - Ли: Понуђена могућност обуке форензичара из БиХ

Амерички форензичар Хенри Ли данас је на састанку са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем понудио могућност обуке форензичких стручњака из БиХ у Америци.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Ли је нагласио важност форензике у расвјетљавању криминалних дјела, те успостављања квалитетних база података и усавршавања особља ради ефикаснијег расвјетљавања најсложенијих кривичних дјела, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Мектић је истакао да форензика у БиХ заузима значајно мјесто у регији по напретку, те нагласио важност сталне едукације и праћење најновијих научних достигнућа у овој области.

Састанку су присуствовали и ректор Интернационалног Бурч Универзитета Дамир Марјановић и научни сарадник Института за антропологију из Загреба Драган Приморац, који је предсједник Одбора за међународне односе Америчке академије за форензичке науке и предсједник Међународног друштва за примијењену биолошку науку /ИСАБС/.

Амерички форензичар Ли одржао је данас у Сарајеву предавању под називом "Значај анализе мјеста злочина и државне ДНК базе података: приказ најпознатијих случајева од Кенедија до идентификације жртава рата на Балкану и терористичких напада у Њујорку", које су организовали Министарство безбједности БиХ и Међународно друштво за примијењену биолошку науку.

Извор: СРНА