latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:27 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Амерички портал - Џихадисти добијају лажне идентитете у БиХ

Повратници са страних ратишта при доласку у БиХ добијају нови или лажни идентитет.
Запад игнорише тероризам -
Запад игнорише тероризам

Све присутнију терористичку "ноћну мору" која долази из БиХ, гдје некадашњи борци Исламске државе проналазе сигурна склоништа, западни лидери игноришу. Објавио је то "The Daily Caller News Foundation" у анализи коју је спровела истраживачка група овог америчког портала, а у којој се наводи да је БиХ позната по томе што "простире тепих" добродошлице страним борцима, дајући им јасно до знања да им је – осигурано склониште.

Наводи се, такође, да Бошњаци имају више бораца у ИСИС-у по глави становника од било које друге европске нације. Једно од објашњења би, како се додаје, могла бити висока незапосленост, која је, према посљедњим подацима, виша од незапослености у Јемену, Тунису или појасу Газе, преносе Независне новине.

Експерти за борбу против тероризма тврде да се све већи број бораца ИСИС-а враћа у БиХ. Дипломате и безбједносни експерти упозоравају да су повратницима сигурна склоништа заправо они џемати у којима се вијоре заставе ИСИС-а. Такви џемати, наводи се даље, примају стране борце, који се ту одмарају, мијењају свој идентитет, долазе до потребног оружја, али и врло лако долазе до новца (махом је ријеч о прању новца), те исто тако улазе у земље западне Европе.

Гордон Бардош, предсједник СЕЕРЕЦОН-а, компаније за стратешко савјетовање и анализе политичког ризика, каже да су џемати постали енклаве унутар суверених држава.

"Успостављена су села којима управљају радикални исламисти и дефинитивно функционишу као енклаве унутар БиХ. Такође, успоставили су и финансијске мреже за трансфер новца, док истовремено борцима дају нове или лажне идентитете", каже Бардош. Према његовим ријечима, када добију нови идентитет, ти људи живот почињу испочетка и могу слободно путовати широм свијета.

"У тим забаченим селима они одржавају и паравојне обуке", додаје Бардох. Тврди да су сви највећи напади уперени против САД, укључујући и 11. септембар, имали тзв. босанске везе.

"Говоримо о људима који су били укључени у напад 9/11. Говоримо о људима који су били укључени у напад на 'УСС Кол'. Говоримо о људима који су били умијешани у нападе на америчке амбасаде у Африци, у августу 1998. године. Сви они су тијеком деведесетих били активни на Балкану. Они су ти који су посијали сјеме свега овог што данас гледамо", каже Бардош.

Такође, како се тврди, БиХ је играла важну улогу и у недавним нападима широм Еувопе.

"Истроијски гледано, када сагледамо разне терористичке нападе, од посљедњег на божићном маркету у Берлину, или напада 'Шарли Ебдо' у Паризу, или напад на бриселски метро, увијек је ту постојала нека "балканска веза", каже Бардош.

Абделилах Химих, осумњичени за планирање напада на Париз, студеног 2015. године, или напада на Брисел, у марту 2016. године, живио је на Балкану. Наоружање и стрељиво пронађени у Паризу потичу управо с Балкана. Насер бин Али Анси, који је некада живио у БиХ, преузео је одговорност за напад на "Шарли Ебдо" у Паризу. Касније је Али Анси постао лидер Ал Каиде на Арапском полуострву.

Извор: Независне