latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:10 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Дан одбране сарајевско-романијске регије, сјећање на српске борце (ВИДЕО)

У Сокоцу је обиљежен 16. јун - Дан одбране сарајевско-романијске регије, у знак сјећања на пресудне битке у јуну 1995. године, у којима су српски борци пружили отпор далеко бројнијем непријатељу.
Дан одбране сарајевско-романијске регије - Фото: РТРС
Дан одбране сарајевско-романијске регијеФото: РТРС

Почаст је одата за 947 српских бораца сахрањених на Војничком спомен-гробљу Мали зејтинлик.

 Јованка Савић изгубила је сина јединца Будимира, на Видовдан 93. на сарајевском ратишту. Супруг јој је ратни војни инвалид. По завршетку рата из Илијаша су иселили у Власеницу. Иако тешко живе, смогну снаге да посјете синовљеву хумку.

Ранка Горанчић на Малом Зеинтинлику сахранила је оца, брата сестру и њеног мужа. Сви они су дали животе на бранику отаџбине. Иако је прошло више од дије деценије сузе саме навиру.

Слога, заједништво и један циљ сачували су од истребљења цијели овај крај пред налетима далеко моћнијег и бројнијег непријатеља.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас да је Сарајевско-романијска регија, која је одбрањена у сложеним и тешким условима, дала огромну жртву за слободу и стварање Српске - животе 4.000 најбољих, најснажнијих и најсрчанијих бораца. Савановић је подсјетио да је прије минулог рата, према статистичким подацима, у Сарајеву било око 157.000 Срба, а сада их има мање од 10.000 и сведени су на статистичку грешку.

Он је оцијенио да су Влада и ресорно министарство збринули 8.230 приоритетних корисника кроз програм стамбеног збрињавања борачких категорија. Говорећи о запошљавању дјеце из породица погинулих бораца, Савановић је најавио да ће Влада Српске и ове године стимулисати радна мјеста одређеним повратима доприноса, при чему ће приоритет при запошљавању имате категорије које су изашле из рата.

Помену су присуствовали делегација Народне скупштине Републике Српске, изасланици предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, делегација представника Српске у институцијама БиХ и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић. Помену су присуствовали и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у Оружаним снагама БиХ, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, делегације општина, регионалних и општинских борачких организација, организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије.

Поручено је да се мора зауставити одлазак младих из овог дијела Српске који је у одбрамбено-отаџбинском рату сачуван уз велике жртве - животе је дало 4000 бораца Сарајевско романијског корпуса.